Átadóünnepség

2024.04.25. 15:30

Elkészült a könyvtár, járhatóvá vált a járda Tiszakürtön

Két pályázat ünnepélyes átadását tartották Tiszakürtön csütörtök délelőtt. Elkészült a könyvtár energetikai felújítása, illetve a Magyar Falu Programból több mint 200 méter járdát térköveztek le a főút mentén.

Pakainé Pusztai Nóra

A TOP Plusz egyik pályázatának köszönhetően közel 60 millió forintot nyert a tiszakürti önkormányzat a könyvtár energetikai felújítására. Az épület tetőszerkezetét és a héjazatot, valamint a nyílászárókat kicserélték, elkészült a külső szigetelés. Akadálymentes parkolót, rámpát és mellékhelyiséget alakítottak ki, napelemeket telepítettek, a fűtési rendszert is korszerűsítették.

könyvtár, átadás
Czakóné Gacov Katalin, a Verseghy Ferenc Könyvtár vezetője, dr. Bodor Brigitta, a Kunszentmártoni Járási Hivatal vezetője, dr. Kiss Györgyné Tiszakürt polgármestere és Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő együtt vágták át a szalagot
Fotó: P. Pusztai Nóra

– Az épület a 19. század végén épült, először polgári ház volt, majd a háború után pártirodaként működött, a rendszerváltás után lett könyvtár. Kisebb felújításokra költöttek elődeink, de az épület összességében rossz állapotban volt – kezdte némi visszatekintéssel dr. Kiss Györgyné polgármester a csütörtökön tartott ünnepséget. Hozzátette, saját erőből sosem tudták volna elvégezni a munkálatokat, így viszont már elmondhatják, hogy az összes középületet korszerűsítették, kivéve a múzeumot.

Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő kiemelte, számos feladat áll még az önkormányzat előtt.

– Szép fejlesztések valósultak meg Tiszakürtön az elmúlt években. A kormány nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a vidék fejlődjön, ehhez pályázati forrást biztosítanak – emelte ki. Úgy fogalmazott, azt ünnepelhetjük, hogy a település egy közösségi tere újult meg.

– Azon túl, hogy könyvet olvasnak, kölcsönöznek innen, lehetőséget kapnak a lakosok arra is, hogy egymással találkozzanak, időt töltsenek – mondta.

Herczeg Zsolt, dr. Kiss Györgyné, járda
Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő és dr. Kiss Györgyné polgármester megtekintették az elkészült járdaszakaszt
Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

A tiszakürti intézmény szorosan együttműködik a Verseghy Ferenc Könyvtárral, a felújítás után nagy lendülettel vágnak bele a programok szervezésébe.

A nap második eseményén egy több mint 200 méter hosszú járdát adtak át Tiszakürtön. A Magyar Falu Programban 8 millió forintot nyertek erre a célra. A főút menti szakasz már szinte járhatatlan volt.

– A gesztenyefasor helyenként megemelte a betont, ami elrepedt, a babakocsit lehetetlen volt rajta tolni, így a kisgyerekesek az út szélén közlekedtek, ami meg balesetveszélyes volt – magyarázta a szakasz felújításának szükségességét dr. Kiss Györgyné polgármester.

járda, átadás
Herczeg Zsolt országgyűlési képviselő, dr. Kiss Györgyné polgármester, dr. Bodor Brigitta, a Kunszentmártoni Járási Hivatal vezetője és Pintér László, a kivitelező cég képviselője adták át a járdaszakaszt
Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

Azért döntöttek a térkő mellett, mert úgy vélik, hogy a fák gyökerének növekedése esetén, ezt könnyebb javítani, mint a betonfelületet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában