Acélkockák

2024.04.23. 16:00

Izgalmas munka, de óriási felelősséggel jár: így lehet valaki helikopter-karbantartó Szolnokon

Aki helikopter-karbantartó szeretne lenni, annak komoly felelősséget kell vállalnia, hiszen szolgálatán életek múlhatnak.

Mészáros Géza

A Magyar Honvédség altisztképzésének alapját az „Acélkocka”-program jelenti, melynek elvégzés után a fiatal „kiskatonák” szakosodnak. Például a forgószárnyasok karbantartása felé – tájékoztatott a képzésről az MH sajtóosztálya.

A szolnoki katonai helikopterek műszaki paramétereivel ismerkedtek az altiszt-növendékek

– A Magyar Honvédségben rendszeresített helikopterek kiszolgálása magasfokú tudást igényel. Az alapvető műszaki ismereteket egy kétéves civil képzésen szerzik meg a növendékek. Ezután féléves specializáció következik, helikopterek esetében egy típuson belül is háromféle szakosodás lehetséges: az egyik a hajtóműért és a vázszerkezetért felel, a másik az elektronikáért és a rádióberendezésért, a harmadik pedig a páncélzat és a fegyverzet szakértője – mondta el Molnár Péter, a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár főtörzsőrmestere.

Életek múlhatnak a szolgálatán

Aki helikopter-karbantartó szeretne lenni, annak komoly felelősséget kell vállalnia, hiszen szolgálatán életek múlhatnak. Precizitás, lelkiismeretesség, együttműködési készség és kiváló műszaki érzék jellemzi a jó specialistát.

Varga Róbert honvédet családja inspirálta a katonai pályára, mindig is nyitott volt a légierőnél zajló feladatokra és kihívásokra.

Ez egy felelősségteljes kihívás

– Érdekelnek a helikopterek, főleg a H225-ös típus. Az oktatóink segítőkészek, bármit kérdezünk, válaszolnak, alapos felkészítést kapunk minden vizsga előtt. Az „Acélkocka”-képzést csak ajánlani tudom minden fiatalnak, aki biztos és felelősségteljes hivatást keres – tudtuk meg tőle.

Az altiszti alapképzés elvégzése után az „Acélkockák” különböző területekre szakosodnak. A műszaki beállítottságú katonák egyik kedvelt választása a helikopter-karbantartás: április 16-án a növendékek a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál nézhették meg, miként zajlik a H145-ös és a H225-ös forgószárnyasok műszaki kiszolgálása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában