Kutyakiképzés

2024.04.29. 13:55

Világbajnokságon képviseli Szolnokot kutyájával Kozma Dominika

Egy yorkshire terrier tanítgatásával kezdte, mára egy dobermannal nemzetközi versenyre készül a szolnoki Kozma Dominika. Szenvedélyéről a kutyakiképzésről és a világbajnokságig vezető útról mesélt hírportálunknak.

Pakainé Pusztai Nóra

A szolnoki Kozma Dominika 2007-ben kapta első családi kutyáját, egy yorkshire terriert. Már azt is elkezdte tanítgatni bizonyos trükkökre és kutyaiskolába is jártak.

Kozma Dominika dobermannjával készül a világbajnokságra
Forrás: Beküldöt fotó

Kisebb versenyeken, bemutatókon vettünk részt, onnantól szerelmese lettem a kutyakiképzésnek 

– mesélt szenvedélyéről. 

Nyolc éve hozta haza első „komolyabb” kutyáját, egy dobermannt, akivel már magasabb célokat tűzött ki.

– Sikeresen teljesítettük a vizsgákat, versenyeztem vele kisebb házi versenyeken, de többet akartam. Ezután hoztam első német juhászomat, akivel már világbajnokságra szerettem volna menni, ez meg is történt 2023. júliusában Svájcban – részletezte a következő lépéseket. 

Jelenleg a 3 éves dobermannal Aubrey von Fandango's Heritage- nevű kutyájával a május eleji munka-világbajnokságra készül.

– Ez a verseny röviden 3 fázisból áll a nyomkövetésből, engedelmes részből és az őrző-védőből. Mindhárom fázisnak megvan a szabályzata, amit a kutyának meg kell csinálnia olyan módon, ahogy azt elvárják, majd pontozzák a teljesítményét – magyarázta a próbatétel részleteit.

Ahogy elmondta, a felkészülés rengeteg időt és kitartást igényel.

– Szerencsésnek mondhatom magam, hogy 3 éves kutyámmal már kvalifikáltam a világbajnokságra, viszont ennél sokkal több időt is igényel maga a stabil, pontos kiképzés. Egy versenyzőnek segítség is kell elejétől a végéig, főként az őrző védőben, ahol egy segéddel kell a kutyának megküzdenie – fejtette ki. 

Idén a világbajnokságon a magyar csapat 3 fős lesz, Kozma Dominika Csoszánszky Szilviával és Dér Szintiával utazik Tápiószentmártonba. 

– Többnapos a rendezvény, egy gyors tréning lehetőségünk van az éles verseny előtt, majd a sorsolás dönti el ki mikor, és melyik ágazatot végzi el – fogalmazott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában