Gyérítés

2024.04.26. 07:30

Reszkethetnek a falvai szúnyogok péntek este

Az önkormányzat földi gyérítéssel is küzd a felszaporodott vérszívók ellen Rákóczifalván.

Kovács Berta

Földi szúnyoggyérítést terveznek péntekre Rákóczifalván. A földi kémiai védekezést a napnyugta utáni időszakban végzik, eső esetén az irtást egy nappal elhalasztják.

szúnyog írtás_Mk_0004
Illusztráció
Fotó: Makovics Kornél / Forrás: MW archív

A vérszívók megritkításához Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szert használnak.

A készítmény a kijuttatott csekély – hektáronként 0,6 liter – mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberekre nem veszélyes. A készítmény hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére ennek ellenére javasolják, hogy a szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a kint száradó ruhákat, a beavatkozás napján gyűjtsék össze és vigyék zárt térbe vagy takarják le. 

A kezelés idejére és az azt követő egy órában ajánlott az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt célszerű megmosni. 

A földi szúnyoggyérítést végző gépkocsi közvetlen közelében nem szabad tartózkodni! 

A szúnyogok gyérítése akkor lehet igazán hatásos, ha az ingatlanok tulajdonosai a szabadban található különböző vízgyűjtő edényekben, tárolókban, tárgyakban megálló esővizet rendszeresen ürítsék ki, a tárgyakat takarják le. Ezekben a vizekben ugyanis akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában