Egészségügy

2024.04.15. 19:55

Sokak életét mentették már meg a vizsgálatok, ezen a héten is várják a szolnokiakat a szakemberek – galériával és videóval

A Tiszta Szívvel Szolnokért csak az egyik egészségügyi program, amely Szolnokról indult és térítésmentes.

Mészáros Géza

– Ha néhány évvel ezelőtt nem szakítja meg esztendőkre a folyamatot a covid-sokk, akkor ma egy tizennyolc éves, felnőtt-korba lépett programot köszönthetnék. De mi a tizenöt éves történetére is büszkék vagyunk! – foglalta össze mondanivalóját hétfőn az április 15-től egy héten át tartó Tiszta Szívvel Szolnokért! elnevezésű ingyenes, egészségügyi szűrő programról dr. Bene Ildikó, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánpolitikai és Jogi Főigazgató-helyettese, a program ötletgazdája és fővédnöke.

szűrővizsgálat
Sokféle szűrővizsgálattal várták a látogatókat
Fotó: Mészáros János

– A Tiszta Szívvel Szolnokért csak az egyik egészségügyi program, amely Szolnokról indult és térítésmentes. Ezt a kezdeményezést, illetve a szintén ingyenes fiataloknak és gyermekeknek szóló HPV- és a rota-vírus elleni védőoltás-program bevezetését ugyancsak a jászkunsági vármegyeszékhely szorgalmazta először, és országos szintű akcióvá vált. Fontos még megemlíteni a mindennapos testnevelést is, amely megint csak Szolnokhoz köthető, és évek óta hazai gyakorlat lett – hangsúlyozta dr. Bene Ildikó.

Mint ismeretes, a Tiszta Szívvel Szolnokért betegségmegelőző- és egészségmegőrző program dr. Bene Ildikó, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház akkori orvosigazgatója kezdeményezésére indult útjára 2007-ben. Azóta közel 45 ezer vizsgálatot végeztek az egészségügyi szakemberek a szűrőprogram keretében. Az idei, tizenötödik rendezvény április 15 és 19 között zajlik Szolnokon.

Szalay Ferenc polgármester emlékeztetett, az elmúlt évekhez hasonlóan a rendezvényt idén is a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet, a Szolnoki Egészségfejlesztési Iroda és Lelki Egészségközpont munkatársai, az alapellátásban tevékenykedő fogorvosok és az idén első alkalommal csatlakozó Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet mozgásszervi szakembereinek közreműködésével bonyolítja le az önkormányzat.

– Ezek a betegségmegelőző vizsgálatok sok embernek megmentették már az életét. Az évek során pedig több ezren megnyugodhattak, mert szűrőadataik megfelelő eredményeket mutattak. Bátorítok mindenkit, hogy látogasson el idén is a szűrőprogramok helyszíneire – fogalmazott Szalay Ferenc polgármester.

A köszöntőket követően prof. dr. Papp Előd, a Hetényi kórház kardiológusa, újdonsült osztályvezető főorvosa Segítsen, hogy segíthessünk, azaz Sziszifusz magára maradt? címmel tartott előadást a szívbetegségekről az Agóra zsúfolásig megtelt multifunkcionális termében. Ezt követően pedig a vizsgálóasztaloknál megkezdődtek a szív- és érrendszeri szűrések, vérnyomás-, pulzus-, vércukor- és koleszterinsint-mérések, látás- és hallásvizsgálatok,  ortopédiai szűrések, valamint gyógytorna- és demencia-tanácsadások.

A szűrőprogram április 15-én délelőtt kezdődött az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Április 16-án 14 és 17 óra között a Széchenyi Zöld Házban, április 17-én a Kodály Zoltán Általános Iskolában, április 18-án a VOKE Művelődési Központban, míg április 19-én a Szandaszőlősi Általános Iskolában várják az ingyenes vizsgálatokra érkezőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában