„Célba értek”

2024.04.26. 15:52

Kilenc sportág képviselői használhatják a felújított szolnoki sportkomplexumot – videóval, galériával

Magyar válogatott ejtőernyősök érkezésével kezdődött a Véső úti sportközpont hivatalos átadása pénteken. „Célba ért” az előző évek fejlesztéssorozata, utolsó lépésként elkészült az atlétikai központ melletti cselgáncs- és birkózóterem.

Pakainé Pusztai Nóra

Összetett felújítás-sorozat végső állomását ünnepelhették a szolnokiak pénteken a Véső úton. A rendezvényen használt zászlók magyar válogatott ejtőernyősök segítségével érkeztek a helyszínre. Az MH Szolnok Légierő zenekara gyepshow-val készült, a Kőrösi Csoma Sándor és a Fiumei úti általános iskola diákjai 360 fős élőképet alkottak, kék és sárga színekkel kirajzolva a Szolnok feliratot.

Az avatóünnepséget vívók bemutatója is színesítette
Fotó: Mészáros János

Rózsa József, a Szolnoki Sportcentrum ügyvezető igazgatója elmondta, 2020-ban a koronavírus-járvány miatt szűk körben ünnepelhették a komplexum egy részének elkészültét. Kifejezetten örül annak, hogy most több százan gyűltek össze az atlétikai központ lelátóján.

A vívók és az atléták is örülhettek, megújult a strandfürdő

A városrész rehabilitációnak köszönhetően több sportág bölcsője újult meg az elmúlt években. Mint elhangzott, hat teljesen különböző projektből épült meg a sportközpont, első ütemében született újjá a B. Nagy Pál sportcsarnok új vívó- és felújított kosárlabdateremmel. 2020 októberében adták át 3 projekt részeként az atlétikai központot, valamint a strandfürdőt. A közúthálózat fejlesztésének, parkolók építésének lehettünk szemtanúi, megvalósult a bel- és csapadékvíz-elvezetés a területen.

Az utolsó, most átadott beruházási programelemmel fejeződhetett be a Véső úti sportközpont fejlesztése.

„Szolnokon mindenből megpróbálják a legtöbbet kihozni”

Dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta, a rendezvény kísérőműsoraiból is kitűnik, hogy Szolnokon mindig mindenből megpróbálják a legtöbbet kihozni, nincs ez másként a sport területén sem. Az államtitkár mesélt arról, hogy több szállal kötődik a vármegyeszékhelyhez, kitért a sport jellemformáló mivoltára is.

– Sportirányításban igyekszünk figyelmet fordítani arra, hogy az eredmény nemcsak a profik legjobb eredményeiben mérhető. A sport sokkal több ennél. Alázat, kitartás, fegyelem. Olyan értékekre tanítja az embert, ami az egész életében elkíséri. Fontos, hogy mindenki életének a részévé váljon a testmozgás, a komplexum a versenysporton túlmenően a közösségi sportot is támogassa – fejtette ki, miközben körbenézett a felújított épületeken.

Ez az egész városrész rehabilitációjaként is értelmezhető

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere beszédében kiemelte, a város alapstratégiájának része az egészséges életmódra nevelés.

– Szolnok évtizedek óta komoly energiát fektet abba, hogy a mindennapi testnevelés alapvetés legyen, a közösségi élmények elkísérjék a gyerekeket az életük során. Emellett különféle sportprogramokkal ösztönözzük a városi iskolákat. De mindez a gazdasági szereplők nélkül nem működik – hangsúlyozta.

Hozzátette, a sportközpont újjászületése a városrész rehabilitációjaként is értelmezhető. A környező lakóépületek értéke ugyanis megemelkedett. A város vezetője szólt arról is, hogy a település életében a vasút és a honvédség milyen meghatározó szerephez jut.

Megépült a cselgáncsterem, a birkózóknak is jutott hely 

Az utolsó projekt keretében tehát megépült a cselgáncsterem, az emeleten a birkózóknak kialakított egységgel kiegészítve, így összesen 600 négyzetméter szolgálja a szolnoki sportolók felkészülését. A központi irodaépületet átalakították és felújították. Megépült a 280 négyzetméteres rendezvényház, ami a teniszlétesítményt is kiszolgálja.

A rendezvény zárásaként a Szolnoki Sportcentrum Sportiskola szakosztályai mutatkoztak be az atlétikai központ rekortán pályáján.

Rózsa József ügyvezető elmondta, 1500 fiatal számára biztosítják az utánpótlásnevelést, tehetséggondozást, az egészséges életmód megalapozását.  Ezzel együtt büszkék a legjobbak eredményeire, tavaly 45 nemzeti válogatott sportolójuk volt. 

Szalagátvágással avatták fel az új épületet

Az ifjú sportolók már alig várták, hogy birtokba vehessék az új épületet, a cselgáncsozók bemutatót is tartottak.  

– Minden, ami a sporttal kapcsolatos, az egész ország javát szolgálja – mondta dr. Kovács Antal, Magyar Judo Szövetség szakmai alelnöke.

Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke hozzátette, a birkózók is révbe értek.

– Nemcsak a tatami, hanem a birkozó szőnyeg is megtelik élettel, harminc gyerek űzi Szolnokon jelenleg ezt a sportot – fejtette ki.

Az elnök és az alelnök a nemzeti színű szalagot dr. Kállai Mária országgyűlési képviselővel, Szalay Ferenc polgármesterrel és Rózsa Józseffel, a Szolnoki Sportcentrum ügyvezető igazgatójával együtt vágta át.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában