Jászkunság

2024.05.08. 06:47

Drágult az örök hűség ünnepe is, ma már több millió forint alatt nem úszható meg a menyegző

Egy esküvő, lagzi szervezése köztudottan nem két forintos tétel. Ám az utóbbi években talán még mélyebben kell a zsebükbe nyúlniuk a pároknak, ha életük nagy napjára készülnek. Hogy mennyire, az sok minden függvénye és minél egyedibb kérések tarkítják az alaptételeket, annál magasabb lesz a végösszeg is. Azonban tény, hogy sok tényező változott az elmúlt néhány évben, amelyek a szolgáltatások nagy részét is jelentősen megdrágították.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Abonyi Attila, az Esküvői Szolgáltatók Szakmai Érdekképviseleti Egyesületének elnöke hasonlóan látja a helyzetet. Maga is a szolgáltatók táborát erősíti, így ebből a szemszögből szintén rálátása van a korábbi esztendők tapasztalataira.

esküvő, ünnepség
Fotó: Shutterstock.com / Forrás:  Illusztráció

– Már a tavalyi évnél is érzékelhető volt egy harminc százalékos visszaesés a házasságkötések számában. Ez a szolgáltatói szférában némiképp magasabb arány, harmincöt százalék körüli – kezdte Abony Attila. Hozzátette, ennek oka, hogy az elmúlt időszak drágulásai, jelentősen befolyásolják a párok költési lehetőségeit, így gyakran a kisebb létszámú lagzik esetleg szerényebb megoldások mellett döntenek, mint például egy szűk körben elköltött vacsora.

Egy esküvő költségvetésében a legmarkánsabb tétel a helyszín és a vendéglátás. 

– Az energiaárak emelkedésével a rezsiköltségek is magasabbak lettek, természetes, hogy a bérleti díj és egyéb szolgáltatások díja követte ezt – magyarázta a szakember. Kiemelte, mindez a teljes iparágra rányomta a bélyegét, a további szolgáltatókat is érintve, akik szintén emelésre kényszerültek.

– Az a tapasztalat, hogy a párok inkább a kis létszámú lagzikban gondolkodnak. Kevéssé jellemzőek mondjuk a százfős, vagy afölötti események. Pár éve még elterjedt volt a nyolcvan, száz fő körüli ünneplés, mostanában ötven, hatvan fősre csökkent – részletezte Abony Attila. 

Elmondása szerint, a „mini esküvők” viszont szinte virágkorukat élik. 

Egyre gyakoribb megoldás a tizenöt, húsz fős változat, amikor a szűk családi és baráti kör egy meghitt vacsora mellett ünnepel.

– Utóbbiak a párok szempontjából költséghatékonyak, ám jelentősen kevesebb szolgáltatóra van igény ilyenkor. Mivel a saját kiadásaik is emelkedtek, így természetesen nekik is korrigálni kellett a díjaikat – részletezte. Arról pedig, hogy pontosan mennyi lehet az annyi, nehéz pontos adatot mondani. Sok tényező befolyásolja egy esküvő teljes költségvetését, amelyben az egyedi igények jelentősen megnövelhetik az egyes tételeket.

– Tavaly volt egy páros, akik esetében, ha szabad így fogalmaznom, minden optimálisan alakult. Ők a negyven fős lagzijukat négy millió forintból hozták ki. Azt gondolom egy hasonló kaliberű esemény idén sem oldható meg kevesebből – mondta Abony Attila. 

A szakember hangsúlyozta, ha valaki már időt, energiát és pénzt áldoz az esküvőjére, akkor ne a szolgáltatókon spóroljon.

– Mindig azt szoktam mondani a pároknak, hogy alaposan tájékozódjanak, nézzék meg a referenciákat, ajánlásokat. Ha megvan a „kiszemeltjük” és mindkét fél részéről döntés születik az együttműködésről, a következő lépés a szerződés, amely meghatározza a felek kötelezettségeit, összeget, dátumokat, illetve a megoldási lehetőségeket egy problémás helyzet vagy meghiúsult végrehajtás estére – figyelmeztetett az ESZSZÉ elnöke.

A házasságkötések számának csökkenését a szolnoki anyakönyvi hivatal is megerősíti. Stiegler Beáta az általános igazgatási osztály vezetője arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy a 2022-es év kiugróan magas számaihoz viszonyítva tavaly már kevesebb esküvőt tartottak a párok.

Ennek okait a pandémia időszakában kereshetjük.

– A 2020-ban és 2021-ben meghiúsult menyegzőket 2022-re halasztották, ebben az évben nagyon sok pár mondta ki a boldogító igent – részletezte. Kérdésünkre elárulta azt is, hogy az idei esztendőben a közelmúltig 51 pár kötött házasságot a vármegyeszékhelyen, ám hozzátette, az igazi esküvőszezon még csak most kezdődik.

– A „csak kéttanús” események is jellemzőek, elsősorban olyan párok választják, akik már a többedik házasságukat kötik és általában a 40-es, 50-es korosztályhoz tartoznak. Hivatalunkban jellemzően pénteki és szombati napokon tartunk esküvőket, egy-egy nap átlagosan négy, öt házasságkötés van, ebből általában egy olyan, ahol csak alapszolgáltatást kérnek és csak a két tanúval jönnek – sorolta az osztályvezető. Az is előfordul, hogy külső helyszínre hívják az anyakönyvvezetőt. Stiegler Beáta elárulta, az ilyen esküvők száma évente átlagosan öt, hat, ebben az évben a közelmúltig egy ilyen volt.

– Erre értelemszerűen a nyárias időszakban kerül sor. A külső színhelyen történő esküvők megtartására külön díj megfizetése ellenében van lehetőség, csak és kizárólag Szolnok város közigazgatási területén belül – részletezte az általános igazgatási osztály vezetője.

Új módi és új viselet is hódít

Stiegler Beáta arról is képet adott, hogyan változtak a szertartáshoz kötődő szokások, illetve az esküvői viseletek.

– A hagyományos gyertyagyújtás és a homokszórás helyett sokszor jelennek meg teljesen új elemek. Volt már fröccs öntés, készítettek időkapszulát, de a faültetés vagy a kirakó szintén szerepeltek a párok kívánságai között.

Az osztályvezető hozzátette, az egyre szabadabb ruhaválasztás szintén megfigyelhető. Bár a legtöbb esetben a menyasszonyok továbbra is a hagyományos fehér ruha, a vőlegények a sötét öltöny mellett teszik le voksukat, akadnak feltűnő kivételek.

– Gyakran előfordul, hogy más színű vagy rendhagyó a menyasszonyi ruha, az is megesett, hogy mini fazonban mondott igent az ara. A vőlegények között akadt olyan, aki fehér öltönyt, de olyan is, aki farmer nadrágot, inget és öltöny felsőt viselt – árulta el Stiegler Beáta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában