Kerekasztal-beszélgetés

2024.05.17. 14:30

„Visszavárja a fiatalokat Szolnok” – a fenntartható jövőről is szó esett a vitafórumon

A fenntartható jelenről és jövőről, valamint a helyben maradás lehetőségeiről tanácskoztak a fiatalok és vendégeik pénteken a Verseghy Ferenc Könyvtárban, egy vitafórum keretében. Az eseményt a Youth4theFuture szervezte. A közösség a Föld jövőjének fenntarthatóságával foglalkozik, a lehető legtöbb szinten.

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Projekttulajdonosuk, Molnár Levente kiemelte, mindez nem kizárólag a környezetvédelemmel kapcsolatos, a társadalmi, gazdasági hatásokat is magában foglalja.

kerekasztal-beszélgetés
Kerekasztal-beszélgetést tartottak Szolnokon a környezetvédelemről. Balról jobbra: dr. György László, Lits László, Molnár Levente és Szalay Ferenc
Fotó: Nagy Balázs

– A mai rendezvény a fiatalok megtartását, Szolnokon tartását célozza, olyan lehetőségek tükrében, melyek számos ponton kapcsolódnak a fenntarthatósághoz – magyarázta Molnár Levente. Szerinte a más városokban jól működő megoldások itt is hatékonyak lehetnek. Alapjuk a fiatal generáció és az önkormányzat, a város között kialakuló jó és nyitott kommunikáció.

– Fontos, hogy hallassuk a hangunkat, megosszuk az elképzeléseinket és legyünk jó lokálpatrióták. De a változásokért cselekedni is kell – hangsúlyozta a fiatalember.

A kormánybiztos is a jövőn dolgozik

Az eseményen részt vett dr. György László kormánybiztos is, aki egyebek mellett a fenntarthatóság pilléreiről, vizsgálati szempontjairól beszélt.

– Kormánybiztosként az egyik feladatom folyamatosan azon gondolkodni, hogy mik azok a törekvések, melyek az itt élők érdekeit szolgálják és értékrendjét erősítik. A törekvéseink pedig azt a célt szolgálják, hogy élhető és fenntartható jövőt hagyjunk rátok örökül és majd ti is a gyermekeitekre – sorolta a kormánybiztos.

Dr. György László kiemelte, az a közösség fenntartható, melyben közös nyelvet beszélnek a fontos kérdésekben.

kerekasztal-beszélgetés
Az eseményen elhangzott: a vármegyeszékhely visszavárja a máshol tudást szerző fiatalokat
Fotó: Nagy Balázs

A polgármester visszavárja a fiatalokat

Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc szintén megosztotta gondolatait. Kiemelte, a város számára nagyon fontos, hogy a fiatalok elhagyják egy időre, tapasztalatokat, tudást szerezzenek, de a vármegyeszékhely visszavárja őket.

– Alapvető jelentőségű, hogy a gazdasági erőnk, a helyi cégekkel való előremutató kapcsolat erős maradjon, jövőképet adjon a fiataloknak. Ezentúl a hagyományaink, értékeink is erősek kell legyenek. Emellett kiemelkedően fontos a környező településekkel a kistérségekkel való szoros kapcsolat is, mely szerencsére esetünkben hosszú ideje erős és stabil – részletezte Szalay Ferenc.

Szolnok történelme gazdag és erős

Lits László, a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatója szintén csatlakozott a rendezvényhez.

– Szolnokon születtem, de máshol éltem, huszonhét éves fejjel jöttem vissza és ez remek döntés volt. Szolnok nagyon kedves a számomra. Csodálom az erejét, amelyet jól mutat az, hogy idén már kilencszázötven éves lesz, sokféle történelmi vihart megélve kitartott, és ez nagy büszkeség – magyarázta Lits László.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában