Újragondolt értékeink

2024.04.29. 16:30

Húsz év kincseivel gyönyörködtet az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület legújabb tárlata – galériával, videóval

Június 8-ig tekinthető meg az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület legújabb tárlata, a törökszentmiklósi alkotóházban. A kiállítás a népi iparművészet szinte minden ágának legszebb darabjait vonultatja fel.

Molnár-Révész Erika

Idén 20 éves az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület, a tagok legszebb munkáiból válogat a törökszentmiklósi alkotóházban megrendezett kiállítás. 

Molnár Anett, az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület vezetője a kiállítás egyik darabjával
Fotó: Mészáros János

 – Vannak a tárgyak között olyanok, amelyek a közelmúltban készültek, és olyanok is, amelyek már korábban kiállításokon nagy sikerrel szerepeltek. Kékfestéssel készült ruhák, babák, bábok, fajátékok, hímzések, hímzett viseletek és modern ruhák, nemezelt tárgyak, fonott kosarak... – sorolta a kiállított darabokat Molnár Anett, az egyesület vezetője. 

– Itt pedig gyöngyből készült ékszerek és kiegészítők láthatóak, nemcsak kalotaszegi mintával, hanem sárközivel is. A bútorfestők munkái is megjelennek, például fűszertartók, sótartók, ékszerdobozok, ékszerek, tükör. És van még egy mézeskalácsos vitrinünk, valamint csuhéból és szalmából font tárgyaink – mutatta az elnök a szemet gyönyörködtető munkákat. 

Az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesületet 2004-ben kézművesek alapították meg Törökszentmiklóson, ma már 32 állandó taggal működnek. 

– Jelenlegi tagjaink a kézművesség számtalan ágával foglalkoznak, például csipkeveréssel, hímzéssel, szövéssel, nemezeléssel, fajáték készítéssel, babakészítéssel, mézeskalács sütéssel, népi ékszerkészítéssel, gyertyamártással, szalmafonással és faművességgel, de, már megalakulásunk után csatlakoztak hozzánk néptáncot szerető és mívelő emberek is. Fő célunknak tekintjük a magyar népi és kézműves hagyományok, tevékenységek, magyar tánchagyományok felkutatását, megismertetését, megszerettetését, közművelődési tevékenységek szervezését. Ezt az is segíti, hogy népi iparművészeink többsége pedagógus, de van közöttünk közművelődési szakember, művelődésszervező is, így tudjuk garantálni oktatásunk, foglalkozásaink színvonalát és rendezvényeink sikerességét – mutatta be az egyesület munkáját Molnár Anett. 

Mint elmondta, a kiállításon 32 tag mellett a Kalotaszegi Barangolók alkotócsapatának munkái is szerepelnek, hiszen bár hivatalosan nem az egyesület tagjai, mégis szorosan együttműködnek a csapattal.

Amellett, hogy célunk a magyar népi kézművesség értékeinek megőrzése, van egy másik fontos feladatunk is, mégpedig az, hogy a régi hagyományokat modern formájukban is megmutassuk úgy, hogy azok használhatóvá váljanak a mai mindennapokban. Akár viselet, akár lakáskultúra tekintetében 

– hangsúlyozta az egyesület vezetője.  

 A szemet gyönyörködtető tárlat június 8-ig tekinthető meg, előzetes bejelentkezés után. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!