Musica da Vinci

2024.05.13. 18:00

A zeneirodalom válogatottan szép alkotásai csendültek fel a szolnoki múzeumban

A Musica da Vinci kamarakórus lelket melengető zenei programjában gyönyörködhettek az érdeklődők 11-én, szombaton délután négy órától a Damjanich János Múzeum kitűnő akusztikájú udvarán. A kórust Rigó Éva alapító karnagy vezényelte, a múzeum részéről a házigazda dr. Kaposvári Gyöngyi igazgatóhelyettes asszony volt.

Szathmáry István

Amint arról már korábban is beszámoltunk, a Musica da Vinci kamarakórus szinte példa nélkül álló színfoltja a hazai zenei életnek. Tagjai Szolnok mellett az ország különböző városaiból érkeztek és saját költségükön, egyedül a zene szeretetétől vezérelve, minden anyagi támogatás nélkül jönnek össze a próbákra és az előadásokra. 

kórus, zene
A szolnoki múzeumudvar méltó keretet adott a meghitt hangulatú koncertnek
Forrás: Dr. Kaposvári Gyöngyi

A kórust egy másfél évtizeddel ezelőtti olaszországi, Leonardo da Vinci szülőhelyén rendezett zenei fesztiválon való részvétel szándékával szervezte Rigó Éva karnagy, zenepedagógus, a Verseghy Ferenc Gimnázium egykori tanára. Nevüket is az akkori esemény emlékére választották. Akkor a karnagy asszonyt rövid idő alatt kórusnyi énekelni szerető és tudó ember vette körül, akiket újabb tagokkal kiegészülve azóta is összefog a zene varázsa. 

– Amikor meglátjuk egymást, úgy örülünk, hogy találkozunk, együtt lehetünk, és megint alkothatunk valamit – mondta erről az összetartó erőről Rigó Éva. A kórus az általuk megnyert da Vinci fesztivált követően számos hazai helyszín mellett fellépett már Krakkóban, Turkuban, Murau-ban, Czestochowában, Sankt Lambrechtben és legutóbb ismét Olaszországban is. Egy hónapja a mostani előadás résztvevőivel és műveivel vitték el hazánk zenei üdvözletét Padovába, a Páduai Szent Antal Bazilikába.

A szombati műsorban is térben, időben változatos és bőséges válogatást adtak elő a zeneirodalom jeles alkotásaiból. A programon a külföldi szerzők közül Mozart Szemek című nocturnja, Beethoven Száll az éjjel tündefátyla című alkotása és Orlandus Lassus Zsoldos szerenádja, majd Charpentier Te Deum, Elgar Ave verum című művei hangzottak el. A hazai művek sorát Petrovics Emil Játszik a szél, Erkel Ferenc Napköszöntő bordala nyitotta meg, utána következett a Vörösmarty Mihály versére írott Fóti dal, továbbá az Ó mely csodálatos című kuruc nóta mellett Bárdos Lajos Tünde nóta, Tiszai dallamok, Kodály Zoltán Horatii Carmen, illetve János köszöntője.Végül A szépség és a szörny filmzenéje gyönyörködtette a hallgatóságot. Szólistaként Balázs Ildikó, Kolozsváriné Kátai Henriett alt-, Zelenákné Szaszkó Éva, Piskótiné Tóth Kornélia szoprán-, Tóth Balázs és Bagladi Lajos baritonénekesek működtek közre az előadásban, Bagladi Lajos gitáron, Berta Ágnes csellón, Adorján Ferenc furulyán játszott. A művek elhangzása előtt Rigó Éva karnagy rövid zenetörténeti bevezetőkel hangolta rá a közönséget a következő élményre

A mindvégig bensőséges, emelkedett hangulatú program végén a karnagy asszonynak a közös élmény betetőzéseként még egy közös versmondással sikerült bevonnia a közönséget az est méltó befejezésébe.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!