Együttműködés

2022.01.02. 15:20

Minél több fiatallal szeretnék megismertetni a szolnoki egyesület munkáját

Rendre tartalmas kulturális programokat szervez a városban működő Finnugor Népek Baráti Köre, amely az új esztendőben is aktívan részt vesz a megyeszékhely nemzetközi kapcsolatainak formálásában. Az egyesület elmúlt évi munkájáról és soron következő feladatairól Molnár László elnököt kérdeztük.

Hartai Gergely

A baráti körünk jelenleg mintegy nyolcvan tagot számlál – mondja Molnár László elnök

Forrás: Kiss János

– Milyen esztendőt tud maga mögött a baráti kör?

– Az idei évünket is erősen befolyásolta a koronavírus-járvány. Azt gondoltam, hogy nem lesz már olyan évünk, mint a 2020-as, de ez nem így történt. A lehetőségeink ezúttal is erőteljesen lekorlátozódtak. Figyelemre méltó rendezvényeink ugyanakkor a nehézségek ellenére is akadtak! Nagy öröm számunkra, hogy nyáron vendégül láthattuk Kristi Karelsohn észt nagykövetet, aki a százéves észt függetlenség kapcsán tartott nálunk előadást. Néhány hónappal később pedig – újabb hivatalos látogatás keretében – a Damjanich János Múzeumot kereste fel. A tervezett eseményeink jó részét azonban nem sikerült megvalósítani, így bízom benne, hogy a programjaink javát át tudjuk vinni az elkövetkezendő hónapokra. 

– Milyen programokkal készülnek 2022-ben?

– Az elmúlt évi tapasztalatok alapján csak féléves időszakban gondolkodunk. Szolnokra invitáljuk Csepregi Mártát, az Eötvös Loránd Tudományegyetem finnugor tanszékének docensét. Emellett decemberben szerettük volna meghívni a Musica da Vinci kórust Rigó Éva karnagy vezetésével. Ők akkor nem tudtak eljönni, ám február 28-án, a finn kultúra napján, vagy egy ahhoz közeli időpontban biztosan fellépnek majd.

Működésünkről tudni kell, hogy évek óta próbáljuk a fiatal generáció figyelmét a finn–magyar kapcsolatokra irányítani. Ötévente szervezünk finnugor művészeti vetélkedőt általános és középiskolás diákoknak.

– Arra gondoltunk, hogy négy-öt olyan tanulót hívunk meg, akiket korábban díjaztak ezen a megmérettetésen. Kíváncsiak vagyunk ugyanis arra, hogy mi történt velük az elmúlt években. A program nem titkolt célja, hogy megszólítsuk az ifjúságot, hogy felkeltsük az érdeklődésüket az egyesületi munka iránt. A tagságunk idősödik, szükség van a frissítésre. Mindezeken felül tudunk egy szolnoki családról, akik hamarosan Finnországba költöznek. Szeretnénk, ha hazalátogatásuk idején beszélnének a kinti életről, a köztünk lévő hasonlóságokról, különbségekről és más érdekességekről. 

– A taglétszámuk jelenleg hogyan alakul?

– A baráti körünknek pillanatnyilag mintegy nyolcvan tagja van, az aktív tagok száma pedig harminc és negyven fő közé tehető. 

– Finnország mellett nemrégiben Észtországgal is fejlesztették kapcsolataikat. A balti állam nagykövetének szolnoki látogatása hozzájárult a kapcsolatok erősítéséhez?

– A legfontosabb dolog számunkra, hogy nagykövet asszonynak személyesen mondhattuk el elképzeléseinket, ezáltal tisztában van azzal, hogy milyen terveink vannak a jövőre nézve. Ezekhez természetesen meg is kaptuk az elvi támogatást. A konkrét megvalósításban azonban a pandémia itt is gátló tényező. 

– Hogyan értékeli most a baráti kör Finnországhoz fűződő viszonyát? A megyeszékhely régóta kötődik az északi országhoz…

– Jól látszik, hogy mind a finn partnerek, mind pedig mi aktívabbak szeretnénk lenni a közösségi események terén. Ám utazásról és közös projektekről a jelen helyzetben nem beszélhetünk. Ennek ellenére a riihimäki Finn-Magyar Baráti Társaság elnökével továbbra is tartjuk a kapcsolatot. 

– Mi várható még az egyesületük háza táján?

– Az esztendő második felére egyelőre nem terveztünk semmilyen programot, azonban van egy esemény, amely majd erre az időszakra maradhat. Ugyanis Ari Kupsusnak, egy neves finn műgyűjtőnek van egy galériája Iszkaszentgyörgyön, és amikor Szolnokon tartott előadást, meghívott bennünket oda. Nagyon szeretnénk, ha megvalósulna ez a vele való találkozás, mert ez egy kiváló kapcsolat folytatása lehetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában