Közélet

2009.02.20. 12:09

Több mint ezerszer vonultak tavaly a szolnoki tűzoltók

Évértékelő állománygyűlést tartottak pénteken a Szolnok Önkormányzati Tűzoltóságon. A rendezvényen megjelent Szolnok város polgármestere, Szalay Ferenc, illetve a részéről Csomós Mátyás a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

SZOLJON

A 2008-as évet Pluhár András tűzoltó ezredes, városi tűzoltóparancsnok értékelte. Beszámolójából kiderült, hogy tavaly a Szolnok Önkormányzati Tűzoltóság működési és illetékességi területén 1086 esetben kellett kivonulni különböző káresetekhez.

Ebből tűzesetnél 546, műszaki mentésnél 382, egyéb esetekben 158 alkalommal kellett beavatkozniuk a szolnoki tűzoltóknak. Szó esett az elmúlt év technikai fejlesztéseiről. Az önkormányzat támogatása révén egy 9000 liter oltóvíz szállítására alkalmas Renault típusú tűzoltójárművel, illetve egy Mercedes Sprinter típusú országúti gyorsbeavatkozó járművel gyarapodott a szolnoki tűzoltóság. Utóbbit közlekedési baleseteknél vethetik be a tűzoltók. Felszereltségében megtalálhatóak a roncsba beszorult sérült személyek kiszabadításához szükséges eszközök, nagynyomású oltóberendezés, áramfejlesztő, korongos roncsvágó, láncfűrész.

A városi tűzoltóságjelenleg napi 11 készenlétben álló járművel látja el szolgálatot, melyeknek átlagéletkora 12 év. Az elmúlt esztendőben nagy hangsúlyt fektettek a megfiatalodott — az átlagéletkor 27 év — állomány képzésére. Az elmúlt években nagy számban mentek nyugdíjba idősebb tűzoltók. A helyükre került fiatalok több év alatt szereznek megfelelő tapasztalatokat, ezért szükséges a folyamatos továbbképzés. A napi kiképzésen túl szituációs gyakorlatokat is végrehajtottak.

Szajolban a Mol közreműködésével 300 négyzetméteres éghető folyadék tüzének oltását gyakorolták. Több nagyvállalatnál tartottak gyakorlatokat, a Százhalombattai finomítóban élethű körülmények között hajtottak végre égő tartálykocsi tűzoltását. Tavaly Szolnokon rendezték meg az EU-HUROMEX 2008 elnevezésű nemzetközi katasztrófa-elhárítási gyakorlat
egy része, melyből a szolnoki tűzoltók szintén kivették a részüket. A tűzoltóság tűzmegelőzési osztálya az elmúlt évben 2181 esetben járt el különböző ügyekben.

Ebből 1312 alkalommal szakhatóságként járt el, pl. használatbavételi engedélyeztetés, telepengedély, működési engedélyeztetés, tervezés, építési ügyekben. Az állománygyűlés végén Szalay Ferenc polgármester méltatta a tűzoltók munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!