Életre szóló élmények

Pakainé Pusztai Nóra

Gyermekkoromban előszeretettel jártunk rövidebb horgásztúrákra, egy-egy hosszú hétvégére a zagyvarékasi holtágakhoz. Bár a pecázást sosem kedveltem igazán, ezekre az alkalmakra mégis jó szívvel emlékszem vissza. 

Man fishes off a dock in northen Minnesota
Fotó: Gettyimages.com / Forrás: Illusztráció

A Trabant hátuljába bepakoltuk a sátrat, a bográcsot, a horgászfelszerelést, illetve néhány szabadtéri játékot és a világtól elzárva töltöttük a napokat. A part menti erdővel övezett hatalmas réten sárkányt eregettünk, vagy csak éppen labdáztunk. A nyugodtság, a táj szépsége még mindig élénken él az emlékezetemben, ahogy persze a számtalan szúnyogcsípés is. Összességében persze ez mit sem rontott az esti tábortűz jó hangulatán. A környék az elmúlt évtizedekben vélhetően nem sokat változott, a vadkempingezés viszont nem olyan népszerű már. A természet szépsége reményeim szerint állandó és ma is hasonló látvány fogadna, mint akkoriban. 

Zagyvarékasnál aktív kikapcsolódáshoz, evezéshez kapcsolódó fejlesztést valósítottak meg nemrégiben, átadták a Zagyva Ökoparkot. Hajókkal lehet végigszelni a Zagyva vadregényes szakaszain, már amennyire eddig járhatóak voltak azok. Most összefogással tisztították meg a folyót, kiszedték az uszadékokat, eltüntették a hódok nyomait, a bozótot, így biztonsággal élvezhetik a kikapcsolódásra vágyók a szemük elé táruló látványt a csónakból. Talán, aki arra evez hasonló élményeket gyűjt majd, mint én gyermekkoromban és később is visszavágyik majd erre a vidékre.