Bulvár

2008.10.13. 19:40

Életveszélyes abroncsok az utakon

A Bridgestone gumigyártó hazai szakemberei 2005 nyara óta több mint 3200 autó abroncsainak nyomását és profilmélységét vizsgálták meg, bejárva Magyarország számos nagy városát. A vizsgált autók egyharmadának gumiabroncsai esetében találtak problémát, 5 százalékban olyan kirívó rendellenességgel kellett szembesíteniük az autósokat, mint a törvényesen előírt határérték alá kopott futófelületi mintázat vagy az 1 bar alatti nyomás.

Autómenedzser

Az eredmények azt mutatják, hogy – ugyanúgy, mint Nyugat Európában – itthon is az alacsony gumiabroncs-nyomás jelenti a legnagyobb problémát.  Az előírtnál alacsonyabb nyomás káros hatással van az abroncs kopására, illetve gördülési ellenállására is. Hosszú távon az alacsony nyomás rendellenes kopás kialakulásához, az abroncs idő előtti cseréjéhez, valamint az üzemanyag fogyasztás növekedéshez vezethet. A teljesen elhanyagolt abroncsok pedig fokozott balesetveszélyt rejtenek magukban.

A Bridgestone számításai szerint Európában minden nyolcadik autó veszélyeztetett állapotban közlekedik az alacsony nyomás miatt, ami évente 55,6 millió kárba veszett gumit, 8,1 milliárd liter üzemanyagot, összesen 14,5 milliárd kidobott eurót jelent. Mindez környezetünket 18,4 millió tonna extra szén-dioxiddal terheli meg, ami kb. 93, 2 kilót jelent autónként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!