Bulvár

2008.10.15. 14:50

Lopott áram rázta meg a munkájukat végző tűzoltókat

Búvárnak nézte a tulajdonos a lakásba becsöngető tűzoltót, egy férfi feljelentette a borsóföldjén tűzoltáshoz vonuló lánglovagokat, akiknek egyébként lopott áram is rázta már meg a létrájukat. Képtelen történetek, amelyek a szolnoki tűzoltókkal estek meg munkájuk során.

Németh Gergő

A Szolnoki Tűzoltóság munkatársai akár naphosszat tudnák sorolni, milyen érdekes esetekkel találkoztak napi munkájuk során. Beszélgetőpartnereim Dékány László őrnagy, tűzoltási és műszaki mentési osztályvezető, valamint Kocsis István őrnagy, szolgálatparancsnok voltak, aki néhány igazán tanulságos történetet meséltek el.

Feljelentették, mert átment a borsóföldön

Jónéhány esztendeje a Ferencváros labdarúgócsapatának szurkolói felgyújtottak egy vasúti kocsit Szajol és Törökszentmiklós között a nyílt pályán. Mivel út nem igazán vitt odafelé és már sötét is volt, a tűzoltók a lángokat követve haladtak a cél felé. Később az egyik földtulajdonos fel is jelentette a sor elején haladó tűzoltóautó vezetőjét, mondván vonuláskor tönkretette borsóültetvényét.


Egyik alkalommal a rendőrök értesítették a tűzoltókat, hogy a Széchenyi lakótelepen rosszul lett egy nő a lakásában. A szomszédok azt állították, hogy a hölgy biztosan otthon van, mivel nem látták elmenni. A televízió is nagy hangerőn bömbölt odabenn. Sokáig dörömböltek neki ismerősei, de senki sem nyitotta ki az ajtót, amit belülről hevederrel bezártak.

A biztonság kedvéért áramtalanították a lakást, szóltak a rendőröknek, akik kihívták a tűzoltókat. Egyikük felmászott a létrán, majd az ablakon át bejutott a lakásba. Meg is találta a hölgyet, aki az ágyon feküdt. Amikor a vállánál fogva meg akarta mozdítani a hölgy felpattant és rémült arccal pillantott rá. Kiderült ugyanis, hogy a nő süket és nem volt a hallókészülék a fülében, így semmit sem hallott a nagy dörömbölésből.

— Szintén a Széchenyi lakótelepen, a négyemeleteseknél tűzhöz riasztottak bennünket. Később derült ki, hogy csupán egy villanykapcsoló gyulladt ki — emlékezett vissza Dékány László. — Poroltóval sikerült a lángot gyorsan megfékeznünk. Egyik kollégám a lépcsőházban lakott, így arra gondolt, hogy szól a házmesternek, hogy tűz volt. Be is csöngetett az említett helyre, ám csak a házmester édesapját találta otthon. Ekkor üzenetet hagyott, hogy kereste. Két napra rá a házmester és a kollégám találkoztak. Utóbbi rákérdezett, hogy megkapta-e az üzenetét. A házmester bólogatott: „Édesapám azzal fogadott, hogy reggel hatkor csöngettek, kiment, s az ajtóban ott állt egy búvár, aki engem keresett, de mivel nem voltam otthon, elment”. Ez azért fordulhatott elő, mert a kollégán volt a légzőmaszk és a légzőkészülék is az említett esetnél.

A tűzoltási és műszaki mentési osztályvezető egy másik érdekes történetet is felidézett. Az Alcsi-szigeten lévő egyik épület kapott lángra. A kollégáival a helyszínre vonultak, áramtalanították az épületet, majd nekiláttak az oltásnak. Az volt a furcsa, hogy a ház tulajdonosa egy harapófogóval a padlás felé igyekezett. Ők persze nem engedték fel, hiszen nem volt biztonságos az égő épület padlásán mászkálni. A férfi ennek ellenére hajthatatlannak tűnt. Kisvártatva az oltásnál serénykedő munkatársakat elkezdte rázni a tetőnek támasztott fémlétra. Ekkor felmentek a padlásra, ahol látták, hogy a férfi lopja az áramot, s a vezetéket akarta gyorsan elvágni. Egy olyan elosztót is találtak, amelyen keresztül a környékbeliek is kapták a férfi közreműködésével az áramot, természetesen illegálisan.

— Néhány éve novemberben történt, hogy a kollégák egyszerre vonultak Köröstetétlenbe és Rákócziújfaluba — vette át a szót Kocsis István szolgálatparancsnok. — Utóbbi helyen érdekes baleset érte az egyik rutinos kollégát. Épp a munkáját végezte, amikor nagy igyekezetében belefutott egy vízzel teli medencébe, amit nem vett észre a sötétben. Csupán arra volt ideje, hogy a kezében lévő rádiót a feje fölé tartva megmentse azt a beázástól. Mondani sem kell, hogy gyorsan híre ment az esetnek, a többiek ezen kuncogtak, mivel jól ismerték a pórul járt tűzoltót. Ezután nem maradt utózönge nélkül az eset, hiszen a kolléga a munkatársaitól kisebb csomagokat kapott, melyben úszósapkát és búvárszemüveget is küldtek neki.

Németh Gergő Feljelentették, mert átment a borsóföldön Jónéhány esztendeje a Ferencváros labdarúgócsapatának szurkolói felgyújtottak egy vasúti kocsit Szajol és Törökszentmiklós között a nyílt pályán. Mivel út nem igazán vitt odafelé és már sötét is volt, a tűzoltók a lángokat követve haladtak a cél felé. Később az egyik földtulajdonos fel is jelentette a sor elején haladó tűzoltóautó vezetőjét, mondván vonuláskor tönkretette borsóültetvényét.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!