Bulvár

2008.12.06. 18:03

Meg kellett harcolniuk Buborékért, a vízilóért

Vajon tényleg az Abonyi Vadaspark lakója lehet végre Buborék, a víziló? A park vezetője szerint úgy tűnik, nem mindenki örülne ennek. A napokban ellenőrzést is kaptak, ám a szakhatóság néhány apróbb, gyorsan orvosolható hiányosságon kívül nem emelt kifogást a kis víziló érkezése ellen.

Bugány János

— Eddig amikor csak valami nagy dobásra készültünk, mindig akadályokba ütköztünk — állítja az Abonyi Vadaspark vezetője. — Három éve hónapokon át harcoltunk azért, hogy egy fiatal oroszlánpárral gazdagíthassuk látnivalóinkat.

Tóth Tibor szerint éppen ezért szinte már nem is okozott számukra komoly meglepetést, hogy a honi szakma néhány jeles képviselője — bár a 2005. esztendőben átélt kálváriához nem hasonlítható mértékben — ezúttal is megnehezítette tervük megvalósítását. Hiába volt a megállapodás és készültek el minden építkezéssel a legújabb kedvenc fogadására, a kis viziló még nem költözhetett új otthonába.

— Valószínűleg az húzódhat meg a történtek hátterében, hogy Buborékot a Magyar Állatkertek Országos Szövetsége égisze alatt működő pécsi állatkertből vásároltuk. A szervezet pedig nem nézte jó szemmel, hogy a jószág így magánkézbe kerül. Ráadásul abba az abonyi létesítménybe, amely egyébként is önerőből, állami és önkormányzati támogatás nélkül működik és fejlődik. A szervezet vezetői ezért ellenőrzést akartak tartani nálunk, ám ezt én visszautasítottam, mondván nem tartozunk a szövetség kötelékébe, így nekik sincs jogkörük felettünk — magyarázta Tóth Tibor.

— Tudomásom szerint ezt követően egy másik jóakarónk fel is jelentett bennünket, mondván: nem tudjuk teljesíteni a víziló tartásának alapvető törvényi feltételeit.

A Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, mint illetékes szakhatóság azóta elvégezte a szükséges ellenőrzéseket és néhány apróbb, gyorsan orvosolható hiányosságon kívül nem emelt kifogást a kis víziló érkezése ellen. Így most már bizonyos, ha nem is Mikulásra, de a hónap közepén jöhet Buborék Abonyba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!