Bulvár

2008.12.29. 07:48

Miért kell szinte mindenért többet fizetni Jászberényben?

Jelentős mértékben emelkednek a következő évben Jászberényben a helyi szolgáltatások díjai. A képviselő-testület legutóbbi ülésén esetenként drasztikus díjemelést hagytak jóvá. A szilárd hulladék szállításának, kezelésének költségei például csaknem 15 százalékkal nőttek.

Banka Csaba

Alaposan megemelkednek a közüzemi szolgáltatások díjai, a gyermekétkeztetés költségei, de még a lakbér mértéke is a következő esztendőben Jászberényben. A város képviselő-testülete legutóbbi ülésén számos döntést hozott, amelynek következtében a korábbiakhoz képest jóval nagyobb teher hárul majd a lakosságra mint korábban.

Veszteség és kihasználatlanság

A díjemelésekkel kapcsolatban a képviselő-testületi vitában elhangzott, hogy a viszonylag magasabb mértékű emelést az általános árdrágulás mellett helyi tényezők is alakítják. Így például az elhangzottak szerint a jászberényieknek a vízdíjban meg kell fizetnie azt a veszteséget is, amelyet a helyi strand működtetése okoz a vízműnek. A szennyvízcsatorna díjának emelésében pedig benne van az is, hogy a vártnál valamivel kevesebben — az ingatlantulajdonosok mintegy 68 százaléka — kötött rá eddig a szennyvízcsatorna rendszerre. Ehhez jön még az az ötven millió forint is, amelyet immár a csatornarendszer amortizációjára el kell számolnia a szolgáltatónak.



A következő évi várható infláció mértékéről még sokat vitatkoznak a gazdasági szakemberek is, de a megjelenő hírek szerint úgy öt százalék körülire várható a fogyasztói árindex mértékének növekedése. A jászberényi szolgáltatások díjainak emelkedésének mértéke majd kétszer nagyobb lesz, de egyes esetekben háromszor akkora is lehet.

Több mint tíz százalékkal kell magasabb szolgáltatási díjat fizetni az ivóvíz és a szennyvízcsatorna használatáért. Ennek köbméterenkénti ára 2008-ban 429,6 forint volt, a pénteken elfogadottak szerint azonban január 1-től 472,8 forintba kerülnek. A szilárd hulladék szállításának, kezelésének költségei 14,6 százalékkal emelkednek, de tíz százalék körüli a gyermek- és szociális étkeztetés után fizetendő költségtérítés mértéke is. Január 1-jétől a szociális bérlakások után fizetendő lakbér mértéke átlagosan 7,5 százalék körül növekszik, a piaci alapú bérlakások bérleti díjának növekedése pedig mintegy 6,2 százalékos lesz. A lakbér mértéke idén április 1-jével egyébként már közel harminc százalékkal emelkedett a városban.

A város polgármestere dr. Gedei József (MSZP) egyébként nem értett egyet a lakossági díjtételek ilyen mértékű növelésével. — Szerintem a jelen gazdasági körülmények között a legelfogadhatóbb az lett volna, ha az inflációhoz közelítő díjemelést hagy jóvá a testület. Pláne úgy, hogy a képviselő-testületi ülés másik részében a vállalkozások támogatásáról, illetve az iparűzési adó lehetséges csökkentéséről szólt előterjesztés. Szerintem ez így némi ellentmondást hordoz magában — vélekedett a városvezető.

Korábban, sok éven át számos esetben jóval az infláció alatti díjemelésekről határozott a képviselő-testület — mutatott rá érdeklődésünkre Juhász Dániel (Fidesz) alpolgármester. Az önkormányzati társaságok fejlesztéseiket nem tudták végrehajtani sok esetben csak akkor, ha az önkormányzat plusz támogatásokat szavazott meg év közben. Erre pedig az elkövetkezőkben aligha lesz lehetősége a városnak. Az elmaradt díjemelések, illetve a korábban fel nem számolt amortizációs költségek miatt kellett most az infláció mértékét meghaladó díjemelésekről dönteni.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!