Bulvár

2009.02.22. 18:35

A jó házasság titka? - Az egyik beszélni, a másik aludni szeret

Házasságkötésük 67. évfordulóján köszöntötték Tiszaszőlősön a Hernádi párt. Margit néni és Sándor bácsi fél év múlva a kőlakodalmát üli. De vajon mi lehet a hosszú és jó házasságuk titka? Egy biztos: Margit néni beszélni, Sándor bácsi aludni szeret.

Mészáros Géza

[caption id="" align="alignright" width="122"] Az egyik beszél a másik alszik - ebben rejlik a nagy titok?
[/caption]A faluvezetés bizalmat szavazott a Hernádi házaspárnak Tiszaszőlősön. Kerekes András polgármester, Oláh Vince alpolgármester és Tolvaj Lászlóné könyvtár- és szabadidő-vezető tulajdonképpen az egész település nevében köszöntötte fel tortával, virággal, versidézetekkel február 18-án a 87 esztendős Margit nénit és a 90 éves Sanyi bácsit, aki egyébként a község legidősebb férfija. A két idős ember 67 évvel ezelőtt épp e napon esküdött örök hűséget egymásnak. A megelőlegezett bizalom pedig annak szólt, hogy a pár minden bizonnyal együtt ünnepli majd a 67 és fél éves házassági évfordulóját is, azaz, egészségben és békességben ülik majd meg kőlakodalmukat augusztus 18-án.

— Tulajdonképpen kinn a határban ismertük meg egymást, mint sokan mások, mi is gyermekkorunktól fogva a földeken dolgoztunk — emlékezik vissza az első találkozásokra Margit néni. — Aztán annyi dolgunk volt, hogy első szülött Klári lányunk már 16 hónapos volt, amikor megesküdtünk. Nem volt ez szégyen akkor, hiszen se pénz, se posztó nem volt a házasságra. Négyévente még két gyermekünk érkezett, Sándor ''44-ben, ő 33 évig tűzoltó volt, de nemrégen 61 évesen elhunyt, valamint ''48-ban Eszter. Egyelőre négy unokánk és két dédunokánk van.

Mi egész életünkben jószágokkal bajlódtunk. Lovaink, teheneink, disznóink és aprószárnyasaink voltak — sorolja emlékeit elképesztően kiváló memóriával a mama, mire a papa, szokásához hűen keveset, de velőset szólva megjegyezte: „mára már csak négy göthös macskánk maradt!”
Sándor bácsi egyébként megjárta a frontot is. Még ''44 márciusában Besztercébe vonult be, a vörösök ''45-re Grazig szorították vissza a századát, s innen került Jánoshalmára fél hónapos orosz fogolytáborba. A világégés vége újra egy fedél alá és a tiszaszőlősi földekre „terelte” a Hernádi családot. Négy hold földet vittek ''59-ben a téeszbe. A kolhozosítás számukra egyfajta áldás volt, mert mint mondják, az a korszak gépesítette a kétkezi munkát.

— A papának rendes nyugdíja van, nekem viszont, mint egykori cselédnek csak valami pótlék jut — mondja Margitka. — Ma már más miatt panaszkodunk, mint régen. Közel hetven év együttélés után persze, hogy néha zsörtölődünk, de mindig is szerettük egymást. Nézzük a tévét, a közelben lakó Eszter lányom boltba jár nekünk, az ebédet hétköznap hozzák, hét végén viszont még mindig beállok a konyhába. És sokat mosok, leginkább kézzel! Van mosógépünk és centrifugánk is, de azok évek óta dobozban vannak, s csak a helyet foglalják. Én még ide-oda eljárok, teszek-veszek, sokat beszélek, informálódom — vallja magáról a mama, mire a papa ismét közbeszól: „én meg sokat alszom, mert az a hosszú élet titka!”

Házassági évfordulók a magyar népszokásban

Esküvő: Zöld lakodalom
1. év: Gyapjú- vagy papírlakodalom
3. év: Bőrlakodalom
5. év: Falakodalom
6,5. év: Ónlakodalom
7. év: Rézlakodalom
8. év: Ólomlakodalom
10. év: Rózsalakodalom
12,5. év: Nikkel- vagy petrezselyemlakodalom
15. év: Üveg- vagy kristálylakodalom
20. év: Porcelánlakodalom
25. év: Ezüstlakodalom
30. év: Gyöngylakodalom
35. év: Vászonlakodalom
37,5. év: Alumíniumlakodalom
40. év: Rubinlakodalom
50. év: Aranylakodalom
60. év: Gyémántlakodalom
65. év: Vaslakodalom
67,5. év: Kőlakodalom
70. év: Kegyelmi lakodalom
75. év: Koronaékszer-lakodalom

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!