Bulvár

2009.02.22. 13:54

Állami támogatás a háztartási gépek cseréjére?

A magyar lakosságot csak az állam anyagi támogatásával lehet a régi, energiapazarló berendezések korszerűbbre cserélésére ösztönözni a magyarországi háztartásigép-gyártó és -forgalmazó vállalatok érdekképviselete (CECED Magyarország) szerint.

Stop

Az idős háztartási készülékek cseréjével a fogyasztók, a gyártók és az állam is jól jár - hangsúlyozta Mészáros Fanni, a szervezet vezetője pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

Kifejtette: az állami segítséggel a vásárlók alacsonyabb áron juthatnak modern, energiatakarékos gépekhez, míg a gyártók és a kereskedők ismét növelhetik a gazdasági válság alatt visszaeső eladási mutatóikat.

A rövid távú, válságenyhítő hatás mellett környezetvédelmi előnyöket is biztosítana a korszerű készülékek elterjedése - tette hozzá.

A CECED adatai szerint a nyolc évnél idősebb háztartási gépek cseréje mintegy 1,6 millió tonna szén-dioxid kibocsátás csökkentést eredményezne, ami több mint a Magyarország által 2007-2013 között az Európai Unió felé vállalt évi 1,5 millió tonnás károsanyag visszafogás.

Az eseményen Dióssy László környezetvédelmi szakállamtitkár elmondta: a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) megvizsgálja, hogy a háztartási gépek cseréjének támogatása is bevonható-e a szén-dioxid kvóta értékesítésből származó források elosztásába.

Hozzátette: a kvótabevételekből a zöldtárca elsőként épülettechnikai energiahatékonyságot növelő megoldásokat támogat, a háztartási gépcsere állami ösztönzése legkorábban 2010-ben indulhat el.

Szerdahelyi György, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium osztályvezetője kiemelte: a 3,5 millió korszerűtlen magyarországi nagy háztartási gép cseréjének támogatása - konstrukciótól függően - 25-35 milliárd forintjába kerülne az államnak.

Stop -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!