Bulvár

2009.02.17. 08:20

Dvd-n terjesztették az iskolaigazgató pornóképeit Kenderesen

Önmagáról készített pornófelvételeket tett fel egy kenderesi iskolaigazgató munkahelyi számítógépére, melyet illetéktelenek feltörtek, az ott látható képeket letöltötték és dvd-n sokszorosítva szétterítették a városban.

Gelei József

Először csak egy sima, szokványos igazgatóváltásnak tűnt az eset, mely egyik kunsági kisvárosunkban történt. De tanév közben nem igazán szokott lejárni egyetlen vezető mandátuma sem, s csak kivételes esetekben mozdítanak el bárkit is a pozíciójából. Nos, mint kiderült, ez több, mint kivételes eset volt!

Akár öt évet is kaphat az elkövető

Mit is jelent a személyes adattal való visszaélés?

— A Büntetőtörvénykönyv foglalkozik a magántitok jogosulatlan

megismerésével, megsértésével — felelte lapunk érdeklődésére dr. Kókai Gábor ügyvéd. — Aki magántitok jogosulatlan megismerése céljából másnak a lakásában, egyéb helyiségében vagy az ezekhez tartozó bekerített helyen történteket technikai eszköz alkalmazásával megfigyeli, illetőleg rögzíti, ... hírközlő berendezés útján, illetőleg számítástechnikai rendszeren másnak továbbított közleményt, adatot kifürkész, és az észlelteket technikai eszközzel rögzíti, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt jelentős érdeksérelmet okozva követik el.A történet 2008 novemberére nyúlik vissza, amikor is a kenderesi szakiskola középkorú igazgatója, úgy gondolta, felteszi a munkahelyi számítógépére azokat a saját használatra készült felvételeket, melyek róla és barátnőjéről készültek. Ez még nem is lett volna különösebb baj, ám az ominózus képeken meglehetősen félreérthetetlen, intim pozícióban voltak láthatóak. S ezeket a fotókat hamarosan Kenderes majdnem minden lakója megcsodálhatta.

— Valaki feltörte az igazgató számítógépét, letöltötte a kompromitáló
felvételeket, kimásolta azokat egy cd-re, sokszorosította, majd a
postaládákba bedobva szétszórta a városban — tudtuk meg a település egyik, neve elhallgatását kérő lakójától. — Óriási volt a megrökönyödés a
településen, igazából mindenki értetlenül állt a történtek előtt.
— Amikor kipattant a balhé, az igazgató úr összehívta az iskola valamennyi alkalmazottját és elsőkézből tájékoztatott mindenkit — felelte
érdeklődésünkre az intézményben akkor még portásként dolgozó, azóta
nyugdíjba vonult Ficzere Géza. — Elismerte, hogy intim képeket készítettek a barátnőjével és azokat feltette a számítógépére, melyet azonban illetéktelenek feltörtek.

Ezek az adathordozók egy névtelen levél kíséretében aztán eljutottak a
helyi képviselő-testület tagjaihoz is, akiknek viszont már hivatalból
reagálniuk kellett a történtekre, mivel a tanintézet az önkormányzat
fennhatósága alatt áll. Az eset kivizsgálása nem tartott sokáig, hiszen az
igazgató nem is tagadta, ő látható a képeken. Bár a munkáltató felajánlotta a közös megegyezéssel való szakítást, az iskolavezető ezt nem fogadta el. A testületnek így nem maradt más lehetősége, minthogy azonnali hatállyal megszűntesse a direktor kinevezést — második ciklusát töltötte az igazgató székben, mandátuma 2010-ben járt volna le — és új, megbízott vezetőt jelöljön ki az iskola élére.

A szakiskola diákjai árulták a felvételeket

Kenderes kisváros, így nem véletlen, hogy nem mindenki adta nevét véleményéhez.

— Engem mélységesen felháborítanak a történtek — felelte érdeklődésünkre a szakiskola egyik tanára, Szabó Márta. — A diákok szóbeszédéből hamarabb tudtam a történtekről, minthogy az igazgató úr összehívott minket és meglehetősen lezser hangvételben, mindenféle szégyenérzet nélkül tájékoztatott bennünket az esetről. Nekem sem emberi, sem pedagógiai erkölcseimmel nem egyeztethető össze a cselekedete. — Én az iskola egyik dolgozójától kaptam meg a felvételt. Nem tartom magam prűdnek, de belepirultam a képek látványába. Ha megnézik, önök is láthatják, nem egyszerű, hétköznapi aktképekről van szó — nyilatkozta megkeresésünkre az egyik képviselő, miközben kezünkbe nyomta a dvd-t. — A legszörnyűbb az egészben, hogy a szakiskola diákjai heteken keresztül pénzért árulták a városban a felvételeket.

A leváltott pedagógus ugyan beosztását elvesztette, de nem hagyta annyiban a dolgot és feljelentést tett a karcagi rendőrkapitányságon, mely viszont elfogultság címszóval tovább adta az ügyet a szomszédos Tiszafürednek.
— A füredi kapitányság nyomozást folytat ismeretlen tettes ellen személyes adattal való visszaélés vétsége miatt — tudta meg a Szoljon.hu a megyei rendőrkapitányság sajtóügyeletesétől, Veres Évától. — Jelenleg az adatgyűjtés, a meghallgatások zajlanak, bővebb információval egyelőre nem szolgálhatok.

A kenderesi intézmény volt igazgatója, más munkakörben ugyan,
szakoktatóként, de továbbra is az iskola alkalmazottja maradt.

Nem akarunk az erkölcscsősz szerepében tetszelegni, nem kívánunk pálcát törni a leváltott igazgató felett, még akkor sem, ha számunkra furcsa erkölcsi nézeteket vall. Nem ölt embert, nem rabolt, de pedagógiailag megbukott. Önmagát járatta le kollégái, tanítványai előtt. És ez ebben a szakmában bűn.

— A Büntetőtörvénykönyv foglalkozik a magántitok jogosulatlan

megismerésével, megsértésével — felelte lapunk érdeklődésére dr. Kókai Gábor ügyvéd. — Aki magántitok jogosulatlan megismerése céljából másnak a lakásában, egyéb helyiségében vagy az ezekhez tartozó bekerített helyen történteket technikai eszköz alkalmazásával megfigyeli, illetőleg rögzíti, ... hírközlő berendezés útján, illetőleg számítástechnikai rendszeren másnak továbbított közleményt, adatot kifürkész, és az észlelteket technikai eszközzel rögzíti, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt jelentős érdeksérelmet okozva követik el. A szakiskola diákjai árulták a felvételeket Kenderes kisváros, így nem véletlen, hogy nem mindenki adta nevét véleményéhez.

— Engem mélységesen felháborítanak a történtek — felelte érdeklődésünkre a szakiskola egyik tanára, Szabó Márta. — A diákok szóbeszédéből hamarabb tudtam a történtekről, minthogy az igazgató úr összehívott minket és meglehetősen lezser hangvételben, mindenféle szégyenérzet nélkül tájékoztatott bennünket az esetről. Nekem sem emberi, sem pedagógiai erkölcseimmel nem egyeztethető össze a cselekedete. — Én az iskola egyik dolgozójától kaptam meg a felvételt. Nem tartom magam prűdnek, de belepirultam a képek látványába. Ha megnézik, önök is láthatják, nem egyszerű, hétköznapi aktképekről van szó — nyilatkozta megkeresésünkre az egyik képviselő, miközben kezünkbe nyomta a dvd-t. — A legszörnyűbb az egészben, hogy a szakiskola diákjai heteken keresztül pénzért árulták a városban a felvételeket. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!