Bulvár

2009.08.21. 08:28

Jobb félni, mint...

A napokban olvasható volt internetes portálokon, hogy újabb szennyezéshullám fenyegeti a Tiszát.

Sánta László

A veszély az Erdélyi Érchegységben meghúzódó rézbánya savas ülepítője miatt alakult ki. A bánya bezárt, és a víz tisztítása elmaradt. A román állam felszólította az illetékeseket, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést, hogy a zagytározót semlegesítsék, de a tervezett időpontig (augusztus 07.) ez nem történt meg. A magyar Környezetvédelmi és Vízügyi minisztérium mindenesetre felvette a kapcsolatot a román féllel.
 A gond az, hogy a kénsavas tó a Tisza vízgyűjtő területével közvetlen kapcsolatban van, ezért ha a szennyeződés a vízrendszerbe jut, annak megint mi isszuk meg a levét. Az elmúlt évek után, sohasem alaptalan az óvatosság. 

Igaz, már lassan egy évtized is eltelt 2000 óta, de még mindig élénken él bennünk a cián- és nehézfémszennyezések miatti gyászos tiszai csendélet. A ,,valaha volt legmagyarabb folyónk" ugyan kiheverte már a csapást, de nem lehet a végsőkig feszegetni a természet tűrőképességét. Arról nem is beszélve, hogy második legnagyobb folyónk menti települések turisztikai szempontból is megsínylenék a hanyagságot. Úgy tűnik, semmiből sem tanul az ember. Keleti szomszédunknak sürgősen lépnie kell a dologban, mert a felelőség az övék, a keserű pirula pedig, a miénk lesz, ha megtörténik a baj.
 Az, hogy mi lesz a rézbánya sorsa, nekünk magyaroknak másodlagos, egy dolog számít; óvják meg vizeinket minden lehetséges eszközzel!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!