Bulvár

2010.11.24. 18:26

A fagyhalál torkából rántotta ki gazdáját a kutya

Immár ötödik alkalommal vágott bele, hogy megkerülje a Földet biciklijével. Akciójával arra akarja felhívni a figyelmet, hogy kilátástalan helyzetben is van remény.

Mátyus Krisztina

Az 52 éves német származású Randolph Westphal november elsején érkezett Magyarországra. Az elmúlt 23 évben kutyái kiséretében, több mint 170 ezer kilométert tett meg kerékpárjával, több kontinenst és rengeteg országot érintve.

— Mikor a magyar határra érkeztem, akkor pusztult el az egyik kutyám, a labrador — kezdett bele Randolph Westphal. — Nagyon sajnáltam, ő már többször megmentette az életem. Többek között 2002-2003-ban, amikor a világrekordot csináltam és 153 napot kerékpároztam mínusz 51 fokban. Én voltam az egyetlen, aki ilyen hidegben biciklire ült. Ennek titka, hogy jó volt a felszerelésem — teszi hozzá mosolyogva.

Jelenleg a másik két kutyával halad az útján, Chinook-kal (malamut) és Nanook-kal (huskey). Az állatok számára nem csak családtagok, hanem szánhúzó kutya létükre nagyban segítik az előrehaladásában. Továbbá a kerékpárhoz kapcsolt utánfutón lévő felszereléseit is cipelik. Általában a kutyák a szerelvényen ülve utaznak, de ha emelkedőhöz érnek, akkor ők húzzák gazdájukat felfelé.

S hogy miért kerékpározik még mindig az ötvenkét éves férfi?

— Huszonhárom éve, 1987-ben indultam Amerikába, ahol ottlétem során bőrrákot diagnosztizáltak nálam. Az orvosok csak néhány hónapot jósoltak nekem. Akkor nagyon megijedtem, és depresszióba estem. Arra gondoltam, hogy miért pont velem történik mindez. Rájöttem, hogy biztosan a negatív gondolatok miatt lettem beteg. Ugyanis véleményem szerint minden emberben benne van a rák, csak van akinél előjön, van akinél nem. Így elkezdtem pozitívan gondolkodni — fűzte hozzá.
Randolph Westphal nem adta fel. Útnak indult kutyájával, Shir Khan-nal a malamuttal, aki az egyetlen családtagja volt.

— Még 1996-ban Argentínában elütött egy teherautó, melynek következtében a kutyám elpusztult. Én túléltem, de koponyatörést szenvedtem, elvesztettem az emlékezetem, a szagló- és ízlelőkészségem, továbbá újra meg kellett tanulnom járni is. A bal lábamat negyvenszer operálták — mondta.

Sőt, rákos betegsége miatt több mint 20 műtéten és kezelésen van túl, de mindezek ellenére a rekorder nem adta fel missziós útját.
— Én magam egy példa vagyok a világ számára, hogy betegen is lehet élni és nem szabad feladni. Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy erőt adjak a beteg embereknek és hogy megmutassam nekik, mindig van remény az életben maradásra. Engem is ez motivál minden nap. Ezért döntöttem úgy, hogy ötödjére is nekivágok a Föld körüli útnak a kerékpárommal — nyilatkozta.

Hozzátette, már Magyarországról is vannak benyomásai.

— Az utak állapota nem annyira jó, így a biciklizés is kicsit nehezebb, de az emberek nagyon barátságosak, kedvesek és mosolygósak, így ez nagyon szimpatikus. Szeretem Magyarországot — tette hozzá.
Randolph Westphal közölte, a következő négy évben is szeretne kerékpározni még. El szeretne jutni Ausztriába, Dél-Amerikába, Észak-Amerikába és Ázsiába. Illetve mindenhol ott szeretne lenni, ahol segíteni tud — zárta szavait. Randolph Westphal a tegnapi éjszakáját a Tiszaligeti Ifjúsági táborban töltötte Szolnokon. A következő állomása Karcag lesz.

Emberek ezrei támogatják útja során

Randolph Westphal a német nyelven kívül anyanyelvi szinten beszél angolul is. A világon mindenhol ismerik nevét, több ezer sajtócikk, tudósítás jelent már meg róla és segítő emberek ezrei támogatják útja során. 1996-ban történt balesetéig rengeteg előadást tartott amerikai és európai egyetemeken.

Mátyus Krisztina -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!