Bulvár

2010.11.24. 13:57

Gyűlöletkeltők figyelem: a nagykövet dicsérete hízelgő

Aliza Bin-Noun volt a szolnoki Magyar—Izraeli Baráti Társaság vendége a minap. Izrael magyarországi nagykövete szeret visszajárni a megyeszékhelyre.

Mészáros Géza

„Számomra rendkívül felemelő érzés évente idelátogatni Szolnokra, a városba, a barátokhoz!” — szólt az első megnyilvánulása Aliza Bin-Noun asszonynak. Izrael nagykövete a Magyar—Izraeli Baráti Társaság szolnoki szervezetének hagyományos évi meghívására látogatott el a megyeszékhelyre. A házigazda Décsei Bernát és Királyházi Andor, a társaság vezetői, illetve Berman Dávid, a szolnoki zsidó hitközség elnöke volt. A Hozam Klubban tartott ünnepi est előtt beszélgettünk Aliza Bin-Nounnal.

— Általában évente egyszer érkezik Szolnokra. Milyen változást tapasztal a városban?

— A változást én annyiban érzékelem, hogy egyre több ismerőst, egyre több barátot tudhatok magamnak itt. Azt tudom, hogy a város önmagában folyamatosan fejlődik, de azt is tudom, hogy a lakosság is egyre nyitottabb, egyre barátságosabb.

— Mint ismeretes, Szolnoknak is van izraeli testvértelepülése Shoham révén. Miről van tudomása, az együttműködési megállapodásnak van-e valódi tartalma?

— Ezen megállapodásokat nem a nagykövetség generálja, hanem két fél szándéka. Mindenesetre a nagykövetség azt szeretné, hogy ezek az együttműködések ne csupán formálisak legyenek, hanem tartalmában is „élőek”. Nemrégen volt kilencéves ez a testvérvárosi szerződés, hiszen 2001 októberében köttetett. Shohamról tudni kell, hogy fiatal város, 1993-ban alapították, s közel húszezer lakosa van. Az első testvértelepülési kapcsolatot Szolnokkal létesítette, ezért is kiemelt és különleges a két város együttműködése. Az élet számos területén, a kulturális, a gazdasági és az oktatási területen is évente több alkalommal cserekapcsolatot szervez a két helység. A művészeti élet szereplői, illetve a diákok is ismerkednek egymással az oda-vissza látogatások alkalmával, és tudtommal izraeli befektetők is élénken érdeklődnek szolnoki lehetőségek iránt. Várom és szurkolok a mindkét fél számára előnyös együttműködéseknek. De elsősorban a „people to people”, az emberek közötti jó baráti viszonynak.

— Az az eddigi tapasztalat, hogy elsősorban kulturális téren élő a kapcsolat...

— Izraelt sokan nem ismerik, vagy rosszul ismerik. A két nép elsősorban kultúráján keresztül tapasztalja ki a másikat, mert a kultúrában benne van maga a nemzet, s maga az ember. Az a jó, ha minél több képzőművészeti és zenei rendezvényt hozunk-viszünk a másikhoz, s az emberi kapcsolatokat ápoljuk. Utána jöhet minden más is. Az a fontos, hogy a jó viszony, a jó barátság mindörökké megmaradjon! — hangsúlyozta a nagykövet asszony.

Aliza Bin-Noun közel három éve él Magyarországon: férjével és kisebbik lányával érkezett a diplomáciai szolgálatra. Családja a hatvanas években Erdélyből, a Partiumból vándorolt ki Izraelbe.

— Amikor megérkeztem Budapestre, egyáltalán nem beszéltem magyarul, bár bíztam benne, hogy hamar visszajönnek a régen használt szavak — beszélt Magyarországra érkezésének körülményeiről egy korábbi interjújában Aliza Bin-Noun. — A családom Erdélyből származik, én is ott születtem, Szatmárnémetiben. Ez volt a legfontosabb oka annak, hogy szerettem volna megismerni Magyarországot. Az izraeli külügyminisztériumban három helyre lehet pályázni. Nekem nagyon nagy mázlim volt: az első helyen megjelölt Magyarországra jöhettem dolgozni. Három év után elmondhatom, hogy nagyon jó döntés volt: örülök, hogy itt lehetek. A két ország, Izrael és Magyarország politikai kapcsolatai nagyon jók: azt lehet mondani, hogy Magyarország a legbarátságosabb Európában, az unióban Izrael viszonylatában. Ha azt mondom, barátságos, ez azt jelenti, hogy érti az izraeli érdeket, feszültségeket, támogatja Izraelt a nemzetközi fórumokon. A két ország kapcsolata ezáltal is rendkívüli. Izraelből több mint 100 ezer turista érkezik évente Magyarországra, és 15 ezer magyar látogat el Izraelbe. Izraelnek jelentős számú magyar származású polgára van. Az is sokat sejtet, hogy több mint ezer izraeli diák tanul Magyarországon, a legtöbben az orvosi egyetemen — beszélt a két ország kapcsolatáról Aliza Bin-Noun.

Mészáros Géza -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!