Bulvár

2011.03.08. 10:02

Vesztegetési botrány: szemre mérték a sebességet a zsaruk

Két szolnoki rendőr ügyében hozott jogerős határozatot a Debreceni Ítélőtábla hétfőn.

Mészáros Géza

Az ítélet szerint S. Zoltán és D. R. László bűnösök, társtettesként, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettében. Ügyükben még 2010. december 6-án hozott első fokú ítéletet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság.

Egy, még 2009. december 8-án történt, gyorshajtással kezdődő közúti ellenőrzés, rendőri igazoltatás változott bűnüggyé. A vádirat szerint a Szolnok Városi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályához beosztott két rendőr saját zsebre „dolgozott”, miután megállítottak egy román állampolgár által vezetett személygépkocsit.

S. Zoltán és D. R. László főhadnagyok a 4-es főút Szajol és Törökszentmiklós közötti szakaszán, gyorshajtásra hivatkozva intették le a kocsit. Hivatalos sebességmérő műszerük ugyan nem volt, de a román autó észlelhetően gyorsabban haladt az útszakaszon megengedett 90 km/órás sebességnél. Miután a sofőrt igazoltatták, a vádirat szerint a szabálysértési büntetést 100 euróban határozták meg, ám ennyi pénz nem volt a gépkocsivezetőnél. Mindössze 400 új román lej — hozzávetőlegesen 25 ezer forint — lapult a tárcájában, amit állítása szerint a rendőrök elkértek tőle, majd útjára engedték. A román állampolgár nem hagyta annyiban a megrövidítését. Hazafelé tartó útja során megállt a kisújszállási rendőrségen, s itt megtette a feljelentését.

Az ügy elsőrendű vádlottja, S. Zoltán 1 év 10 hónap börtönbüntetést kapott jogerősen, amelynek végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette a táblabíróság. Számára a vesztegetés pénzösszegének értékében, 25 ezer forintnyi vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság. D. R. Lászlót pedig 1 év 6 hónap — 3 évre felfüggesztve — szabadságvesztésre ítélte a másod fokon eljáró Debreceni Ítélőtábla.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!