Bulvár

2011.04.21. 07:33

Hihetetlen, a pénzért mit tesznek a gyerekekkel

Több mint bizarr: kisgyerekeknek készült homokozóvödrön feszít egy nagy halálfej. Egy felháborodott szolnoki szülő panaszt tett emiatt a hatóságnál.

Baranyi György

Igencsak elkerekedett a szeme annak a szolnoki családapának, aki egy helyi bevásárlóközpont egyik üzletének kirakatában meglátta a homokozószettet. A fekete játékvödrön a jól ismert halálszimbólum díszeleg: egy hatalmas, fehér koponya a csontokkal. Meglepetése azonban gyorsan felháborodássá változott, és lefényképezte mobiljával a kínálatot, majd másnap vásárolt is egyet a készletből, hogy elvigye a fogyasztóvédelmi felügyelőségre.

— Felháborító! Ezt a játékvödröt 18 hónapos kortól ajánlják — mondta az édesapa, aki szerkesztőségünket is felkereste, hogy szóvá tegye panaszát.
— Gondoljunk csak bele, hogy a 18 hónapos, de a még ennél idősebb kisgyermekeknek a lelki fejlődését miként befolyásolja ez a termék, amit teljes nyugalommal forgalmaznak. Ráadásul nem csak a szett kapható, hanem halálfejes homokozóformák is. S nem egy kínai vacak áruról, hanem Olaszországban készült termékről van szó. Számomra egyértelmű, hogy a gyermekek lelki fejlődésére károsan hat egy ilyen játéknak nem is nevezhető homokozóvödör — áradt a panasz az édesapából, aki hozzátette: tovább rontja a helyzetet, hogy a halálfej két csonttal a veszélyes és halált okozó anyagok jelölésére szolgál. Ezzel szerinte megtévesztik a gyermekeket, akiknek a játék jelöléséről a későbbiekben nem a veszély fog mint definíció megjelenni.

— Tudomásom szerint az állam feladata az állampolgárok, gyermekek egészségének és lelki, érzelmi fejlődésének megóvása, védelme. Ezért fordultam a fogyasztóvédelmi felügyelőséghez, kérve a hatóság segítségét, hogy a kereskedelmi egységekben ne forgalmazzanak a gyermekek lelki, érzelmi és mentális fejlődésére negatívan ható ilyen és ehhez hasonló játékokat — mondta végül az édesapa.

— A játék felkeltette hatóságunk figyelmét, mivel ilyen jellegű játékkal még nem találkoztunk a termékpiacon, annak ellenére, hogy minden évben országosan ellenőrizzük a játékokkal kapcsolatos biztonságossági jogszabályok betartását.

A termék megfelelőségével kapcsolatban felvettük a kapcsolatot a szakmai iránytó szervünknek minősülő Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal — kaptunk tájékoztatást a megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségétől.

Mint írták, Magyarországon jelenleg nincs olyan hatályos jogszabály, valamint szabvány, amely kitérne a gyermekjátékok esetében mentálhigiéniás, lelki károsodást okozó kockázatokra vagy azok hatásaira. A hatályos szabályzások szerint a játékok forgalmazásánál a termékbiztonsági szempontok figyelembevétele a legfontosabb.

A fogyasztóvédelmi felügyelőség tájékoztatása szerint a közérdekű bejelentés jogalapjának kivizsgálására eljárás indult az érintett gazdálkodószervezet ellen, mely kiterjed a játékszett biztonságossági követelményeire, címkézésére és tanúsítványaira. A felügyelőség által megállapítottakról az érintettek a későbbiekben tájékoztatást kapnak — ígérte a hatóság.

Mikor forgalmazható egy gyermekjátékszer?

A gyermekjátékszerek biztonsági követelményeiről, vizsgálatáról és tanúsításáról szóló hatályos rendelet alapján egy játék akkor forgalmazható, ha az a rendeltetésszerű és a gyermekek szokásos viselkedését figyelembe vevő, előrelátható használata során a használók vagy más személyek biztonságát és egészségét nem veszélyezteti. A rendelet melléklete tartalmazza azokat a biztonsági követelményeket, amelyeket a felügyelőség ellenőrizhet és ellenőrizni fog az említett játékkal kapcsolatban — tájékoztatott a fogyasztóvédelmi felügyelőség.

Baranyi György -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!