Bulvár

2012.04.17. 07:47

Vagyont érő csodák, vagy csak egyszerű játékok? - fotók

Látványos vasútmodelleket lehetett megcsodálni a hét végén Szolnokon. A különleges miniatűr járművek nemcsak látványosak, de gyakran borsos árúak is.

Szoljon.hu

— Gyere, ezeket a vonatokat meg kell nézned! Ilyet, szerintem még nem láttál!
— Hú, tényleg szuper!

Ez, a két hat-hét év körüli fiú közötti párbeszéd üti meg a fülünket, amikor a szolnoki VOKE Csomóponti Művelődési Központ nagytermébe lépünk. Ott immár kilencedik alkalommal rendezett vasútmodell-kiállítást a Szolnoki Vasútmodellező Kör. Hogy melyik vasútmodellre és terepasztalra gondoltak a fiúk, nem is derült ki számunkra, de a lényegen nem változtatott, mert mindegyik mozdony, szerelvény különlegesnek számított.

Mindezt a különlegességet az elmúlt hét végén két napig csodálhatta a közönség, volt olyan, amit ki is próbálhattak kicsik és nagyok. Volt érdeklődés, fiúk és lányok váltották egymást az egyik vasútmodell-asztal mellett, hiszen, ha rövid időre is, kezükbe vehették a vonatok irányítását.
— Mozdonyvezető lettem! — újságolja széles mosollyal Tandi Ildikó Csilla. Az ötéves kishölgy mutatja is az erről szóló dokumentumot, melyen fehéren-feketén olvasható: ő már tiszteletbeli mozdonyvezető.
Az élmény felejthetetlen, de ennyi látnivaló között nincs megállás, a kislány már a következő terepasztalra kíváncsi.

— Lányként nagyon érdekli — mondja mosolyogva az édesanyja, Tem Ildikó. — Ha csak tehetjük, minden évben eljövünk a kiállításokra, nagyon érdekes, különösen, hogy van amit ki is lehet próbálni — mondja, s szemével a lányát keresi, aki már egy másik szerelvényt csodál, méghozzá a digitális terepasztalon. Azon minden van: villognak a lámpák, a vagonokban jól láthatóan emberek ülnek, és a mozdony kéményéből füst száll felfelé. Nagyon látványos, nem véletlenül, alig férnek el egymás és az asztal mellett a kíváncsiskodók.
[caption id="" align="alignleft" width="350"] Milliókat is érhet egy terepasztal
[/caption]
— Ez a mostani kiállítás egyik kuriózuma. A digitális terepasztal számítógép-vezérlésű, minden mozdonynak külön kódja van és az irányítóval azt indítjuk, amelyiket akarjuk. A másik különlegesség, ami nemrég készült el, ez az úgynevezett N-es terepasztal — mutatja Csillei Béla. A vasútmodellező kör vezetője elárulja: a jelölés a méretarányra utal, a szóban forgó darabnál ez 1:160.

Az egyik ilyen nagyságú mozdony szinte a modellező ujjhegyén is elfér, laikusként elképzelni is nehezen tudjuk, hogyan készülnek ezek az apró vonatok, szerelvények. Az pedig mindenki számára mosolyt fakasztó élmény, amikor a pici mozdony robogni kezd a síneken...
Kisebbek, nagyobbak megállás nélkül zakatolnak a terepasztalokon. A kiállított asztalok közül nyolc a klub tulajdona, négy pedig magánemberé. Van közöttük eladó is, egy igen mutatós asztalt 40 ezer forintért haza lehetett vinni, és vásárolhattunk mozdonyokat, szerelvényeket is öt-hat, de akár ötvenezerért is. Aki pedig csak nézelődni érkezett a kiállításra, ha nem is egy vasúti terepasztallal, de felejthetetlen élménnyel tért haza a kétnapos rendezvényről. Mi is így voltunk vele... Sokáig fülünkbe csengett a szerelvények zakatolása, az embernek szinte kedve támadt vonatozni egyet...

Ez a hobbi bőven ad munkát

A vasútmodellező békés ember, esetleg, olyan ideges típus, aki meg szeretne nyugodni — állítja a Szolnoki Vasútmodellező Klub vezetője. Csillei Béla szerint leginkább türelemre van szükség a hobbihoz. Ugyanakkor megtanítja a világot elfogadni olyannak, amilyen. Egy régi mozdonyon ugyanis nem lehet változtatni, annak olyannak kell lennie, amilyen az igazi volt.
S hogy mennyi idő alatt készül el egy vasútmodell terepasztal? Kérdésünkre, az egyik kiállított asztalra mutat a klubvezető.
— Ezt néhány hónap alatt rakták össze klubtagjaink, de mondhatni, hogy egy átlagos terepasztal elkészítése egy év, egy komolyabbé akár 5-10 esztendő is lehet — mondja Csillei Béla, majd hozzáteszi: igazán soha sincs készen. Olyan ez, mint egy családi ház, mindig ad valami munkát...

Szoljon.hu Milliókat is érhet egy terepasztal -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!