Bulvár

2013.04.05. 19:22

Gyűjtenek a templom orgonájának felújítására

Címkék#Túrkeve

– Az Európa-szerte elismert Angster József és Fia pécsi mester gyára elkészítette a jelenlegi orgonánkat – mondta a túrkevei Kereszti Roland, református lelkész.

B. B.

A túrkevei reformátusok már 1835 óta orgonaszóval dicsérik Istent. A Komornyik Benedek által épített orgona első volt a Nagykunságban. 1907-ben a templom kívül-belül megújult. Ekkor egy új, nagyobb hangszer építését is tervezte a gyülekezet. Egy esztendővel később a tervek valósággá váltak.


 – A gondos, alapos építés miatt az elmúlt száz évben alig kellett javítani a hangszert. Ám mostanra, korának megfelelően megfáradt, fa és bőr alkatrészei újításra szorulnak, ónsípjai közül számosat forrasztani kell. Illendő ezt a kincset, amelyet őseink ránk hagytak, megőriznünk és szép állapotban tovább adnunk az utókornak. A felújítás sokba kerül, közel tízmillió forintba, de az orgona értéke felbecsülhetetlen. Hiszem, hogy a túrkevei emberek magukénak érzik ezt a kincset és annak gondját szívükön viselik – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!