Bulvár

2013.07.23. 18:16

Óriáskenyér „születik” Szolnokon

A világ összmagyarságának nemzeti ünnepén, augusztus 20-án ismét kenyérszentelésére és -szegésre kerül sor a megyeszékhelyen (is). Az eseményre a Szolnoki Művésztelepen már építik azt a kemencét, amelyben az idei, 150 kilogrammos pityókás kenyér fog kisülni.

Mészáros Géza

Fotó:

A Szolnok Televízió 2011-ben sütötte ki először, hogy megsüttetik a „Nemzet kenyerét”. Az eddigi két eseményen alföldi lisztből és székelyföldi kemencében a sepsiszentgyörgyi pékmester, Diószegi László elkészítette azt az óriás méretű pityókás cipót, mely szimbolikusan a nemzet egységét jelenítette meg. Mindig két kenyér készült, az egyiket Sepsiszentgyörgyön, a másikat Szolnokon szentelték fel az egyház képviselői, majd a megszegésüket követően szétosztották az emberek között. A Nemzet kenyere 2011-ben 57, 2012-ben pedig 120 kilós volt, 2013-ban viszont még jelentősebb méretűre, 150 kilogrammosra tervezik.


–Idén „Kárpát-medence kenyerének” készül a cipó, s ilyen néven fut a program is. Miért a névváltozás? – kérdeztük az előkészületekről Harcsa Bélát, a Szolnok Tv Zrt. cégvezető-főszerkesztőjét, a Nemzet és a Kárpát-medence kenyere című televíziós rendezvény ötletgazdáját, menedzserét.

– A Kárpát-medence népei történelmileg összetartoznak. A Szent István-i értelemben vett állam minden itt élő népnek, nemzetségnek a hazája volt. E népek arccal a magyar korona felé éltek. Hamvas Béla szerint az öt géniusz – a Kárpát-medence öt tájegysége – adja hazánk spirituális egységét. Ezért úgy gondoltam, hogy a Kárpát-medence ebben az értelemben egy bővebb fogalmi keret, jobban kifejezi a közös sorsot, ahogy a kenyér a közös életet.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Szolnokon a Művésztelepen épül az ország legnagyobb (9.5x5m alapterületű) alulról fűthető kemencéje,melyet a sepsiszentgyörgyi kemenceépítő és pékmester Deák András és társai építik.
Fotó: Illyés Csaba
[/caption]
– Egy óriáskemencét is építenek Szolnokon annak a kenyérnek, amely a tervek szerint 150 kilót nyomna majd. Ez az ötlet honnan jött?


– Az inspirációt az a sikeres fogadtatás adta, mellyel a szolnoki emberek ünnepelték ezt a kezdeményezést, s mely egyben Sepsiszentgyörgyön is megteremtett egy új Szent István-napi ünnepet. Diószegi László tavaly felajánlotta Szalay Ferencnek, hogy szakértő székely mesterekkel közösen megalkotják Magyarország legnagyobb kenyérsütő kemencéjét. A szolnoki polgármester, aki legutóbbi is derekasan helytállt a nagy kenyér szeletelésénél, örült az ötletnek és támogatta azt. A Kárpát-medence kenyere mára a város, sőt, a megye közös ügyévé vált, melyet számos cég és vállalkozó karolt fel. Itt külön szeretném kiemelni Andrási Imrét és a Szollak Kft. munkatársait, akik nélkül, mint mondani szokás ez a projekt nem jött volna létre. Már eddig is számos jó érzésű adomány érkezett a kemenceépítéshez, s a további felajánlásokat is a Szolnok Város Jövőjéért Közalapítvány számlájára lehet befizetni. Az adományozók nevét egy-egy dísztégla őrzi majd a kemence falán.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Mindig két kenyér készült, az egyiket Sepsiszentgyörgyön, a másikat Szolnokon szentelték fel az egyház képviselői.
Fotó: Illyés Csaba
[/caption]
– Úgy tudom, ez évben nem csak székely, hanem más, határon túli magyarok lakta települések is csatlakoznak a programhoz...


– Várhatóan a Délvidékről Zenta, Kárpátaljáról Beregszász, Felvidékről Komárom és persze a már említett erdélyi Sepsiszentgyörgy is részt vesz a programban. Külön érdekesség, hogy a lengyelországi Tarnow, Bem tábornok szülővárosa is csatlakozni kíván az eseménysorhoz. E városokban is kiváló pékmesterek fogják hagyományos módon elkészíteni a kenyereket, melyeket a helyi kulturális programok mellett, a szolnoki ünneppel egy időben fognak megszentelni az egyház képviselői, s majd szétosztani a lakosság között. A 150 kilós nagy kenyér összetevői a pityóka, a só, a víz, a kovász és a liszt, mely alapanyagok a Kárpát-medence különböző vidékeiről érkeznek Szolnokra és persze jönnek a városok delegációi és a mesterpékek is. Az ünnepség fővédnöke dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszer.

– Milyen programok várhatóak, mit látunk a Szolnok Televízióban?


– Számos program várja 19-én és 20-án is a Szolnoki Művésztelepre és a Kossuth térre ellátogatókat. A Szolnok Tv többször is élőben jelentkezik be, mindkét helyszínről. Egyfajta televíziós hidat teremtünk a részt vevő városok között, hogy együtt élhessük át e különleges kenyér születésének nagy élményét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!