Bulvár

2013.07.03. 16:21

Veszélyes füstköd, mérgező anyag a pályaudvaron

A szolnoki vasúti rendezőpályaudvaron közös gyakorlatot tartott a katasztrófavédelem és a vasúttársaság.

Szoljon.hu

A feltételezés szerint egy akril-nitrilt szállító tartály sérült meg, a közelben dolgozó vasúti munkás el is vesztette eszméletét a kiáramló gőzt belélegezve. Ezt jelentették a 105-ös hívószámon, s ezzel vette kezdetét a több órás beavatkozás.

A  szolnoki vasúti pályaudvaron a nyolcvanas években naponta kétezer tehervonat is keresztülhaladt. A több mint hatvan ipari vágányon mezőgazdasági terményeken kívül veszélyes anyagokat szállító vagonok jöttek-mentek, nagyobb gyakorisággal, mint manapság. Hiába a ritkuló forgalom, a bajhoz elegendő egyetlen jármű kis hibája is. A vasút kritikus infratsuktúrának számít, ezért védelme kiemelt, a gyakorlatok megtartása pedig kötelező feladat.


A július elei közös bevetés reggel kilenc órakor, a már említett rosszulléttel kezdődött. A szerencsétlenül járt munkás, Tábori Péter, élethűen alakította az eszméletét vesztett karbantartót. Mozdulatlanul feküdt a sínek mellett a füstben, várva, hogy mentésére megérkezzenek a szolnoki tűzoltók. A kárhelyre kivonult a katasztrófavédelmi mobil labor, a vegyi mentesítő konténer, a műveleti szolgálat és az állomáson szolgáló vegyi mentesítő bázis. Jelen voltak a cég vezetői és szakemberei, az igazgatóságon pedig felállt egy részleges operaív törzs.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Fotó: JNSZMKI
[/caption]
Minderre azért volt szükség, mert a bárcák jelzései szerint akril-nitril csöpögött és terjedt a levegőben, ami, a műveletirányítótól származó adatok alapján, robbanásveszélyes, irritálja a bőrt és roncsolhatja a légzőszerveket, talajszinten terjed, csatornákba bekerülve hatalmas területen okozhat problémát. A kiérkező egységek éppen ezért száz méteres védősávot jelöltek ki, felállították a vegyi mentesítő sátrat, felderítették a hibát, és biztonságos helyre menekítették a sérültet, akit közben a mentősök is elláttak. Eközben az operatív törzs elrendelte az állomás és környékének teljes kiürítését.


[caption id="" align="alignleft" width="360"] Fotó: JNSZMKI
[/caption]
A legjobb megoldásnak az látszott, ha az elzárt, már nem csöpögő tartályt a déli rendezőpályaudvarra tolják, ahol biztonságosan, lakott területtől távol lehet átfejteni az akril-nitrilt. Így egy mozdony a sérült tartályt -és a köztük lévő védőkocsisort- mintegy öt kilométernyi tárvolságra vontatta, és megkezdődhetett az anyag átfejtése.

Nyíri Mihályné tűzoltó alezredes, iparbiztonsági főfelügyelő elmondta a vasút, mint közlekedési ágazat, kritikus infrastruktúrának számít, s mint ilyen, meghatározott időközönként köteles védelmi gyakorlatot tartani. A mostani gyakorlat hosszas előkészítést igényelt, a közös feladatot jól oldották meg a résztvevők.

S. Tóth Anikó, a megyei katasztrófavédelem sajtószóvivőjének közleménye szerint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!