Bulvár

2013.10.16. 07:45

Csodájára járnak a szolnoki férfi remekműveinek

Kisvakond, gyümölcstorta, sárkány, tank, váza – hogy semmi közös nincs ezekben? Dehogynem! A szolnoki Franyó István különleges origami technikával hajtogatta a tárgyak papírból készült másait.

Szoljon.hu

– A papírhajtogatás a legjobb idegnyugtató, bár nem vagyok ideges típus – fogott kezébe a szolnoki Franyó István egy újabb darabka téglalap alakú papírt, hogy kis háromszöget hajtogasson belőle. A férfi fantasztikus, papírból készült remekműveit az elmúlt héten állították ki a megyei Verseghy könyvtárban. A különféle tárgyak hajtogatással, kínai moduláris origami technikával készültek.


– Tavaly májusban az interneten pillantotta meg a papírhajtogatás eme módját, ami azonnal lenyűgözött – folytatta István.
– Eldöntöttem, hogy ki kell próbálni, nem igaz, hogy nem tudok ilyet készíteni én is! Kitartó ember vagyok, amit a fejembe veszek, azt a legtöbbször meg is valósítom. Az első munkám egy fehér kis hattyú volt, amit netes útmutatás alapján készítettem lépésről lépésre. Négy napba tellett, míg befejeztem. A legnagyobb munkám ez a lila madár itt, mely körülbelül ezerkettőszáz kis háromszögből készült. Ez az első nyilvános felkérésem.

Hoztam a könyvtárba néhány elkészült munkámat, virágkosarat, tavirózsát mutatóba, az itt dolgozók beszéltek rá, hogy rendezzünk egy kiállítást a különféle darabokból – szerénykedett.
István részletesen is megmutatta, hogyan hajtogat kis téglalapokból apró kis háromszögeket, melyekből egyedi módon állítja össze aztán a különféle tárgyakat. Mint elárulta: mindenki maga dönti el, hogy milyen és mekkora papíranyagból kezd el hajtogatni.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] ranyó István kezében és háta mögött az utóbbi időben hajtogatott munkáival. Fotó: Csabai István
[/caption]

– Az a kék madár elől kétszer akkora papírból készült, mint a mellette levő sárga, mégsem feltűnő a különbség. Készítettem már tortát, kis kosarat, sárkányt, dobozt, de tankot, kígyót, nindzsát és hóembert is – mondta István. – Fel sem lehet sorolni, mennyi mindent. Körülbelül száz tárgyat hajtogattam már ezzel a technikával, rengeteget készítettem ajándékba is. A nejem szerencsére tolerálja ezt az elfoglaltságomat, olyannyira, hogy amikor valaki meg akarta vásárolni az egyik darabot, azt mondta, hogy nem eladó, mert mindegyik egyedi darab – folytatta.
István saját ötleteit is megvalósította.


– Az itt látható három emeletes torta ötlete például úgy született, hogy ültem az asztalnál, ránéztem az órára, ami mögött egy tortatál volt. Gondoltam, csak nem maradhat üresen! – emlékezett vissza.
– A népszerű rajzfilmhős, Kisvakond figuráját pedig egy gyógyszertárban, a pénztár előtt levő plakáton pillantottam meg. A kedvencem a zöld sárkány, a kis fehér maci és a hóember, ami szintén saját ötlet. Hasonlóan a gyümölcskosárhoz. Most egy pávát készítek, már háromnegyed része elkészült. A nehezebb darabokat össze szoktam ragasztani, hogy stabilabbak legyenek és ne essenek szét. A pandamaci egy hetes munkám, a kínai sárkány figuráját volt a legnehezebb összeállítani. A hullámos háta ugyanis nehezen akart megállni – árulta el.


És bár István saját bevallása szerint néhány kollégáján kívül nem tanítgatott még mást  az origami eme különös technikájára, a könyvtárba látogató gyerekek kérdéseire nagy türelemmel válaszolt.
– Mikor lehet ilyet csinálni? – kérdezte az egyik kislány, Panna. Amikor megtudta, hogy bármikor, amikor akarja, egy percig sem habozott. – Akkor én most szeretném! – ujjongott és már hajtogatta is a kis háromszögeket István útmutatásai szerint, hogy mutatóba is hazavigye egyik munkáját.

Mintegy száz pulóvert kötött a férfi


A szolnoki Franyó István nem mindennapi férfi. Amellett, hogy különleges technikával papírt hajtogat, kötni is tud. Nem is akárhogy! Az elmúlt huszonöt esztendő alatt mintegy száz pulóvert kötött magának, saját bevallása szerint nincs is egyéb pulóvere, csak a saját maga által készítettek. Nejétől és anyósától tanult meg kötni viszonylag rövid idő alatt. – A feleségemnek is kötöttem, sőt névnapjára a kollégámnak is – számolt be a fürge ujakkal rendelkező férfi. – Amikor az ismerősöm neje meglátta az ajándékomat, a saját kötését berakta a szekrény mélyére, és két évig elő sem vette – mosolygott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!