Bulvár

2013.10.31. 07:33

Vannak, akik nem aggódnak, hogy megfigyelik őket

A Jászberényi Rendőr­kapi­tányság bűnmegelőzési stratégiájának részeként, a várossal és a polgárőrséggel együttműködve bontott zászlót a városban a SZEM, tehát a Szomszédok Egymásért Mozgalom.

Banka Csaba

close-up of a person's eye

Fotó: Getty Images

A megelőzéssel kapcsolatban három fő területre összpontosítanak a stratégia részeként. Egyrészt szeretnék fokozni a rendőri jelenlétet úgy, hogy az önkormányzati rendészeti szervekkel közös szolgálatokat adnak a rendőrök – mutatott rá érdeklődésünkre Orosz Tibor rendőr főtörzs-zászlós, aki a megelőzési és értékelő feladatok ellátására kapott megbízást a kapitányságon. Fontos szempont a  technikai védelem erősítése, amelynek egyik legjelentősebb állomása volt a napokban átadott rendszámfelismerő rendszer, illetve a térfigyelő rendszer bővítése.

– A harmadik pillér a lakosság bevonása a megelőzés rendszerébe – jegyezte meg Oroszt Tibor, – alapvetően a sértetté válás elkerülése érdekében. A Szomszédok Egymásért Mozgalom beindítása nagy lehetőségeket rejt ezen a területen, amennyiben ehhez partner lesz a lakosság is.

A mozgalom indításának feltételeiről a hétvégén tanácskoztak Jászberényben, amelynek lényegéről, a benne rejlő lehetőségekről előadást tartott Kolozsi József, az Országos Polgárőr Szövetség Pénzügyi- és gazdasági elnökhelyettese, a megyei polgárőr szövetség elnöke, valamint Cseh István, az OPSZ elnökségi tagja is.

– A bűnözés össztársadalmi probléma – tette hozzá Orosz Tibor. – Így erre a válasz, a megoldás is össztársadalmi feladat, amelynek egyik megnyilvánulása, lehetősége a régi jól bevált módszerekhez való visszatérés a szomszédokkal való jó kapcsolat fenntartása. Jó szomszédság egyben nagyobb biztonságot is eredményez.

A SZEM programindítóval a mag elvetése megtörtént – fogalmazott dr. Körei-Nagy József rendőr alezredes, kapitányságvezető. A rendőrség azt reméli, hogy a program egy hosszan fenntartható fejlődést indít el a bűnmegelőzés terén Jászberényben és a Jászságban egyaránt.
A rendezvényen megjelentek közül, akik vállalták, hogy a jövőben jobban odafigyelnek saját és lakókörnyezetük biztonságára az önkormányzat jóvoltából a SZEM mozgalomhoz való csatlakozásként egy táblát kaptak ajándékba, amelyen a külvilág számára is tudatják, ezen a környéken jobban vigyáznak egymásra.

A későbbiekben hasonló táblákat vehetnek át azok a polgármesteri hivatalban, akik a mozgalomhoz csatlakoznak. Az önkormányzat közrendi bizottsága – amelyet Ferencvári Csaba elnök képviselt a rendezvényen – is támogatja az elképzelést, illetve szeretné, ha minél szélesebb körben elterjedne a városban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!