Bulvár

2013.11.02. 09:06

Az anyuka is meglepődött gyermekei különös kérésén

Szokatlan születésnapi ajándékot kértek a vendégektől az óvodás Dombai testvérek: Viki és Vera adományokat gyűjtött, hogy aztán azokkal az egyik szolnoki állatvédelmi egyesületet segítsék.

Joó Zsuzsa

Csöngetésünkre egy foxi kiskutya szalad a szolnoki ház kapujához, kíváncsian kémlelve, kik zavarják meg játékát a szétrágott fadarabbal. Nyomában két szöszi kislány, Viki és Vera. Gyorsan felkapják négylábú barátjukat, nehogy kiszökjön az utcára, a jószág hálásan nyalogatja arcukat. Már nem is csodálkozunk annyira különleges születésnapi kérésükön és ajándékukon, látszik a gyerekeken, kutyabolondok.

– Én már hat éves vagyok! – közli jelentőségteljesen Viki. – Október elsején volt a szülinapom, a tesómnak pár nappal később. De ő még csak három éves – fűzi hozzá. Elmeséli, nemrégiben együtt ünnepeltek, szülinapi zsúrjukra huszonhat kis barátjukat hívták meg. Kétkedve nézünk rá, de az őszi szünet alatt a lányokra felvigyázó nagymama bólogat, nem túloz az unokája, tényleg ilyen sok vendégük volt. Akik kivételesen nem hagyományos gyermekjátékokkal lepték meg az ünnepelteket, hanem pénzadományokkal.

A nagyi, Palotainé Fábián Aranka elmeséli, tizenhat esztendőn keresztül éltek együtt Dorisszal, a házőrzővel, melyet nemrégen veszítettek el. Hónapokig még csak hallani sem akartak arról, hogy egy másik eb kerüljön a házhoz. Aztán kezdtek megbarátkozni a gondolattal, Aranka a facebookon kezdett nézelődni egy új kutya után.

– Így figyeltem fel a Kéz a Mancsért Egyesületre. Az ő oldalukon láttam, mennyi kóbor eb keresi gazdáját. Sokat beszélgettem ekkortájt az unokáimmal az állatokkal szembeni felelősségvállalásról és arról, mi hogyan tudnánk segíteni ezeket az állatokat. Egyik nap Viki azt mondta, ő nem kér sok játékot a szülinapjára, inkább kapjanak a kutyák ajándékokat. A nagymama gyorsan beszalad a házba, kihoz egy tök-dobozt, amint a lányok megpillantják, felderül az arcuk.

A gesztus példaértékű és megható

– Mindannyiunk számára örömteli és megható volt ez a gesztus – meséli a Kéz a Mancsért Egyesület egyik tagja, Lászlóné Borbély Brigitta. – A szülők és a gyermekek példamutató cselekedete remélem, sok emberhez eljut és akad követőjük. Hatalmas köszönettel tartozunk nekik és a két kislánynak ezúton kívánunk nagyon sok boldog születésnapot! – tette hozzá Brigi, aki az átadáson készült képeket megosztotta a világhálón az érdeklődőkkel. A történet nem maradt kommentálás nélkül, számos állatvédő írta le gondolatát, például Marcsi is.

– Ez a történet a példamutatásról és a szeretetről szól. Milyen jó, hogy ilyen is létezik még manapság... igaz, nagyítóval kell keresni. De még létezik és ez nagyon szép dolog a mai világban.
– Ebbe gyűjtöttük a pénzt a szülinapon! – kiáltanak fel. Kiderül, a szülők arra jutottak a gyerekekkel, hogy a zsúrra meghívottaktól nem csatokat, babát vagy kifestőt kérnek, hanem adományt. A meghívók mellé egy cédulát csatoltak, melyben leírták, az ajándékokra szánt pénzt inkább tegyék bele a tökdobozba, mely összeget aztán az állatvédőknek juttatnak el. A meghívott kicsik szülei kifejezetten jó ötletnek találták a különleges szülinapi kérést, hiszen így saját gyermekük is részt vehetett a jótékonysági akcióban.

– Fontos, hogy az állatok tiszteletét és szeretetét már ebben a korban elkezdjük „tanítani” csemetéinkkel. Ez a kezdeményezés szerintünk remek útja ennek – vélekedik Aranka.
– Nagyon sok pénz gyűlt össze! Ilyen sok! – tárja szét karjait Vera.
A nagyi mosolyogva fűzi hozzá, hogy az a „nagyon sok” pénz pontosan tizenötezer forint, melyet aztán dobozostól el is vittek a Kéz a Mancsért Állatvédelmi Egyesület legutóbbi örökbefogadási napjára, ahol átadták a megilletődött tagoknak. Számításaik szerint ebből az összegből legalább öt kutyát be lehet majd oltani.

A Dombai tesók persze nem maradtak ajándék nélkül, hiszen a torta mellé odacsempészett valaki egy gyöngyös fűzős-játékot és valamennyi csokoládét is...

– Ez a történet a példamutatásról és a szeretetről szól. Milyen jó, hogy ilyen is létezik még manapság... igaz, nagyítóval kell keresni. De még létezik és ez nagyon szép dolog a mai világban. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!