Bulvár

2013.11.22. 13:56

Ingyen fűthettek volna egész télen, mégsem tettek semmit

Sok családban okoz komoly fejfájást ezekben a hetekben a téli fűtésre való előteremtése. Évről évre egyre többen szorulnak segítségre, akár segélyszervezetektől, akár a helyi önkormányzatoktól.

Szoljon.hu

Teddy bear and gloves on an old radiator

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Az önkormányzatok október 15-ig igényelhettek tűzifa-támogatást az államtól, melyhez önrészt is biztosítaniuk kellett. A megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint megyénkben negyven településnek majd kilencvenmillió forint jutott. Az önkormányzatoknak helyi rendeletben kell meghatározniuk, hogy kik részesülhetnek támogatásban, a fáért ellenszolgáltatatás nem kérhető.

– A szolnoki önkormányzat évek óta segíti a rászorulók tüzelőhöz jutását. Az elmúlt télen kétszázötven család jutott ingyen fához, családonként három mázsányi tüzelő jutott – tudtuk meg Gyuricska Éva sajtóreferenstől. – Ha ezt a nehéz helyzetben lévőknek piaci áron kellett volna megvásárolniuk, meghaladta volna az anyagi lehetőségeiket. Szociális faosztás ezen a télen is lesz, a tervek szerint az elmúlt évekhez hasonlóan mintegy nyolcszáz mázsa tüzelőt oszt szét az önkormányzat a Humán Szolgáltató Központ segítségével. Háztartásonként várhatóan három mázsa keményfa érkezik majd, így több mint kétszázötven család otthonában lesz melegebb az év leghidegebb időszakában. A város saját erejéből oldja meg a programot.

Nagyréven nem fát, hanem fás területet adnak „használatra” a segítségre szoruló lakosoknak. Sej János polgármester elmondta, az önkormányzatnak a település határában van egy húszhektáros víziakácosa. Ez a terület mezőgazdasági művelésre nem alkalmas, mert ártéren található. Ezért döntött úgy néhány éve az önkormányzat, hogy víziakácot nevel itt, melyet aztán a lakosok kitermelhetnek. Idén először azonban nem „bóklászhatnak” szabadon a helyiek. Előzetes jelentkezés után mindenki saját parcellát kap, a tűzifát csak innen szerezheti be. A terület nagysága bármennyi lehet, lényeg, hogy rend és tisztaság maradjon a környéken, azaz a vékony gallyakat, melyet nem akar a lakos hazavinni, elégesse a helyszínen. Az önkormányzat legalább húsz-harminc család jelentkezésére számít, a területet érkezési sorrendben holnap osztják ki az érdeklődők között.

Volt olyan is, hogy senkinek nem kellett az ajándék

A fűtési támogatással, meg a tűzifával fura dolog is történt már a megyében. Az egyik polgármester úgy gondolta néhány éve, hogy összeköti a hasznosat a kellemessel, így egy a határban levő, egyébként is kivágásra ítélt önkormányzati erdőcskével igyekezett megoldani a rászorulók melegedését. Arra álmában sem mert gondolni, hogy a fűtési támogatásért ácsingózók kezébe fűrészt, vagy fejszét adjon. Gyakorlat hiányában még kárt tettek volna magukban vagy egymásban, ezért inkább szakképezett emberekkel vágatta ki az erdőt. Ami utána szépen az út szélén máglyába rakva várta az érdeklődőket, akiket szorgalmasan biztatott is az ingyen tüzelő elvitelére a község első embere. Minden, fűtési támogatásért jelentkező helyi polgár megkapta a címet, meg az engedélyt, hogy annyi tüzelőt tankoljon, amennyire csak szüksége van. Egyedül az a kérdés maradt nyitva mind a mai napig, hogy végül minél melegedtek télen, mert a fa az utolsó szálig ott érte meg a tavaszt, ahova ősszel rakták.


Mezőtúron csak néhány családot fognak támogatni, ám őket jelentősebb mértékben.
– Sajnos a város anyagi lehetőségei ebben az évben nem teszik lehetővé, hogy nagyszabású programot indítsunk – tudtuk meg Herczeg Zsolt polgármestertől. – Ám arra törekszünk, hogy legalább a leginkább elesett családokat segíteni tudjuk. Így a terveink szerint a közcélú munkások által bel- és külterületi részekről kitermelt faanyagból öt-öt köbméternyit osztunk szét egyedülálló, idős, beteg városlakóknak.

Jászszentandráson is teremtenek lehetőséget arra, hogy lehetőségeik szerint téli tüzelőt osszanak a rászorulóknak, időseknek. Igaz, nem pályázat útján.
– Áttekintettük a program lehetőségeit, a fa árát kedvezőnek találtuk – mondta Banka Ferenc polgármester. – Ugyanakkor a szállítás költségeivel együtt már nem tudtuk felvállalni.

A település az elmúlt évek szokásainak megfelelően az önkormányzat saját területéről biztosít fát a rászorulók részére, illetve a karácsonyi ajándékozás idején nemcsak csomagokat osztanak, hanem – különböző felajánlások révén – ajándékutalványt, illetve tűzifát is.

Szabó András, Kunhegyes polgármestere ellenben arról számolt be, hogy már meg is vásárolták azt a famennyiséget, amelyet szétosztanak majd.
– Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően százhatvan családnak fogunk két-két mázsányi tűzifát osztani – tudtuk meg a város vezetőjétől. – Remélhetőleg ezzel hatékonyan tudjuk segíteni a rászorulókat.

Szoljon.hu Volt olyan is, hogy senkinek nem kellett az ajándék A fűtési támogatással, meg a tűzifával fura dolog is történt már a megyében. Az egyik polgármester úgy gondolta néhány éve, hogy összeköti a hasznosat a kellemessel, így egy a határban levő, egyébként is kivágásra ítélt önkormányzati erdőcskével igyekezett megoldani a rászorulók melegedését. Arra álmában sem mert gondolni, hogy a fűtési támogatásért ácsingózók kezébe fűrészt, vagy fejszét adjon. Gyakorlat hiányában még kárt tettek volna magukban vagy egymásban, ezért inkább szakképezett emberekkel vágatta ki az erdőt. Ami utána szépen az út szélén máglyába rakva várta az érdeklődőket, akiket szorgalmasan biztatott is az ingyen tüzelő elvitelére a község első embere. Minden, fűtési támogatásért jelentkező helyi polgár megkapta a címet, meg az engedélyt, hogy annyi tüzelőt tankoljon, amennyire csak szüksége van. Egyedül az a kérdés maradt nyitva mind a mai napig, hogy végül minél melegedtek télen, mert a fa az utolsó szálig ott érte meg a tavaszt, ahova ősszel rakták. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!