Bulvár

2013.11.28. 13:58

Kéjlakok fillérekért egy gyors menetre

Félrelépőknek és bevállalósoknak, kispénzűeknek és átutazóknak: már megyénkben is egyre népszerűbbek a lakásszállók. A rendszer lényege, hogy privát szobát, lakást vagy akár egy egész házat foglalhat le az érdeklődő, akár egy éjszakára is.

Szoljon.hu

Affectionate couple in bed

Fotó: www.jupiterimages.com

„Egyszerű, lakótelepi lakásban, rövid tartózkodásra egy, szükség esetén két szoba kiadó. A szobában szekrény, ágy, ágynemű van, a konyhai eszközök használhatók” – ez a szolnoki panellakásra vonatkozó hirdetés azon a közösségi honlapon olvasható, mely a magánotthonok kiadásához kínál felületet.

A lakásszállók ötlete három amerikai fiatal fejéből pattant ki. Amikor a San Francisco belvárosában élő diákok mellől kiköltözött lakótársuk, a felszabadult hely kiadására kényszerültek, hogy bevételhez jussanak. Egy felfújhatós ágyat adtak ki, melyhez még reggeli is járt. E szoba „bérbeadásából” mára egy világhálózat jött létre, mely hazánkban is egyre népszerűbb.

– Tavaly regisztráltam a honlapon – meséli egy harmincas évei elején járó fiatalember, Sándor. – Sokat utazom, nem egyszer laktam én is családoknál. De töltöttek nálam is egy–két éjszakát diákok, munkások és szerelmespárok is. A félrelépésekből sem csinálok ügyet, láttam ilyet eleget – jegyzi meg kaján mosollyal, majd hozzáteszi, a diszkréció nagy előny, csak ezzel lehet „visszatérő” vendégeket szerezni.
Ahogy ez a férfi, úgy a szolnoki panellakást kiadó hölgy is leinformálható, telefonon is elérhető. Így mindenki eldöntheti, szimpatikus-e a vendég és a vendéglátó egymásnak. A honlapon pedig véleményeket lehet olvasni a lakásszállóról és tulajdonosáról azoktól a vendégektől, akik már aludtak a kiadó szobában. 

– Három évvel ezelőtt utaztam először Skóciába, ahol egy nyelvtanfolyamra iratkoztam be felnőtt fejjel – árulja el a szolnoki Kalmár Ferenc. – A munkám miatt kellett tökéletesíteni az angolt, ezért arra gondoltam, inkább egy családnál laknék az órák után, nem pedig egy szállodában. Azzal az idős házaspárral, akinél egy hetet töltöttem, mai napig tartom a kapcsolatot. A következő évben egy másik házaspárhoz mentem, ahol viszont annyira rosszul éreztem magam, hogy már másnap kiköltöztem az otthonukból – teszi hozzá az 55 esztendős férfi. 
Külön érdekesség: a vendégek és a kiadók nem a legfiatalabb korosztályból kerülnek ki, az átlagéletkor ugyanis 36 év feletti.
Nem kérdés, kinek miért éri meg igénybe venni a rendszert. A vendégek úgy vélik, a lakásszállók családiasak, diszkrétek, olcsóak, és akár még barátságok is köttethetnek, hiszen a házigazda többnyire otthon van, a találkozás vele szinte elkerülhetetlen. A lakást kiadó pedig anyagilag jár jól: kihasználatlan szobája, lakrésze pénzt hoz a konyhára. Ám fontos tudni, mindez adóköteles, a szobakiadás az egyéb szálláshely-szolgáltató tevékenység kategóriájába tartozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!