Bulvár

2013.11.06. 16:04

Olykor a gazda munkagépe okozza a legfőbb akadályt

Az autóvezetők közül kevés olyan akad, aki ne gondolt volna már arra, hogy egyszer csak úgy minden komolyabb cél nélkül nekivág a nagyvilágnak.

Banka Csaba

Az már más kérdés, hogy közülük hányan vágnak neki ténylegesen a pusztának, a rengetegnek vagy épp a hegyeknek. A Jászági Rali résztvevői azonban egyenesen sportot űznek mindebből.

– A hatodik Jászsági Ralit élhettük meg, de nagyon úgy tűnik a résztvevők lelkesedéséből, hogy lesz hetedik is, sőt a sor tovább folytatódik évről évre – mondta érdeklődésünkre Csáki Tibor főszervező a hétvégén, amikor elrajtolt Jászberényből a rali mintegy félszáz fős mezőnye.


A verseny rendkívül egyszerű, legalább is első hallásra. A szervezők által meghatározott GPS koordináták alapján adott számú helyszínt kell felkeresni, adott helyszínen pedig egy-egy meghatározott feladatot kell végrehajtani a résztvevőknek. A rajt és a cél között pedig mintegy 280 kilométeren keresztül ismerkedhetnek – ebben az évben – a Jászság, illetve a Mátraalja tájaival, a teljes versenytávból pedig mindössze úgy húsz kilométert tesznek meg aszfalt utakon.


– Egyre több és egyre érdekesebb pontot tudunk összerakni szűkebb hazánkban is – teszi hozzá Csáki Tibor.
– Igaz, az útvonal írása egyre nehezebb, mert rengeteg olyan szabály van, rengeteg olyan engedélyt kell beszerezni, amely nélkül nem tarthatnánk meg versenyünket. Szerencsére eddig még minden esztendőben sikerült előkészíteni a túrát.
Az elmúlt években persze számos olyan alkalom volt, amikor nehezen tudtunk tovább haladni, és nem a természetes útakadályok, vízfolyások, vagy épp kidőlt fatörzsek miatt.

Előfordult, hogy néhány versenyző már teljesítette a kijelölt útvonalat az egyik dűlőúton. Csakhogy az épp arra járó gazdának ez nem nagyon tetszett. Hozzá kell tenni, hogy csak olyan helyszíneken megyünk, amely a térképek szerint közútként szerepel. Minden esetre néhány terepjáró elhaladását követően a gazdálkodó munkagépe „valahogy véletlenül” épp az út közepén állt meg. Némi rábeszélés kellett ahhoz, hogy azután minden a maga útján haladjon tovább és békében váljunk el egymástól.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Csáki Tibor
[/caption]
Idén is az ország minden szegletéből érkeztek versenyzők, a végső győzelmet pedig az Újratervezés fantázianevet viselő formáció szerezte meg. Szerencsére baleset nem történt és műszaki okokból is csak két csapatnak kellett feladnia a küzdelmet. A legfőbb azonban, hogy idén is rendkívül jól érezte magát mindenki Berényben. A városba látogatott ez alkalommal az autós műsorokból és a versenypályákról, terep rali versenyekről jól ismert Kőváry Barna is.

– Az autóvezetés, a versenyzés szeretetén kívül leginkább az emberi voltát emelném ki az ilyen rendezvényeknek, amilyen ez az esemény vagy épp a nemrégiben befejeződött harmadik Balkánturiszt. – mondta.
– Azt látom, hogy minél inkább eltávolodunk a városoktól a civilizált létesítményektől, annál inkább megtalálhatjuk azt a szimbiózist, amelyben élnünk kellene egymással a körülöttünk lévő világgal. Jól érezzük magunkat és egy szimpatikus csapat jön össze ilyenkor minden évben.

A Balkánturiszt negyedszer is elindul

Néhány héttel ezelőtt fejeződött be a Csáki Tibor ötletéből elindított Balkánturiszt harmadik versenye – Annyira sikeres volt az első három Balkánturiszt Albánián és Koszovón, Montenegrón keresztül vezetett autós túrája, hogy úgy véltük, nem szabad abbahagyni – tette hozzá a szervező. – Alig fejeztük be a harmadik Balkán túránkat, és immáron jövő évben esedékes negyedikre is elkelt minden hely. Már most ötven ember összejött, ennél többet pedig egyszerűen nem tudunk elvinni. Egy olyan közösség jön össze, akik a természet felfedezésért a túra élvezetéért jönnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!