Bulvár

2014.01.28. 13:39

Hihetetlen, de igaz: Törpilla segített az elakadt barlangászon

Egy tiszaföldvári barlangász, Rántó András és csapata megtalálta Magyarország (most még) második legmélyebb barlangját.

Szoljon.hu

 A három évig tartó kutatás során méterről méterre jutottak előrébb, míg pár nappal ezelőtt kiderült, valószínűleg a Bükk-fennsíkon található Bányász-barlang lesz a „rekorder” is, csak idő kérdése.

– Pár évvel ezelőtt a Bükkben, Lillafüred környékén kirándultam a barátnőmmel – mesél a páratlan felfedezés kezdetéről a tiszaföldvári Rántó András. – A Bányász-barlanghoz is eljutottunk, amit régebben még Hársas-barlangnak neveztek el az akkori barlangászok. Őrült fazonok voltak, hétfőtől szombatig a munkahelyükön dolgoztak a mélyben bányászként, vasárnap a változatosság kedvéért a Hársasba ereszkedtek le. Igazi fizikai munkát végeztek: ástak, lapátoltak, hogy a törmelékkel elzáródott 130 méteres akna mélyébe lejussanak. Még egy elesett második világháborús német katonát is találtak út közben! – mondja a fiatalember.

– Pihenésképpen lefeküdtem egy omladékba. Huzatot éreztem. Elindultak a gondolataim... „valami” biztos van itt alattam, távol a hajdani kutatók által kialakított bejárattól. Amikor hazamentem, felkerestem a Barlangtani Osztályt, hogy megnézzem, mit publikáltak a helyről. Az 1966-os feljegyzés szűkszavú volt, mindössze annyit jegyeztek le, hogy 130 méter mélységben a szakembereket elérte egy nagy árvíz, az ácsolat összedőlt, így felhagytak minden további feltárással – árulja el András.

A fiatalember fantáziáját nem hagyta nyugodni a barlang, így elkezdett csapatot verbuválni maga köré, akikkel tovább kutathatja a barlangot.
– Nem sok embert sikerült felvillanyoznom. Ez egy teljesen „közönséges” barlang, ugyan, mi újat találnánk?! – érveltek a barátok. Tovább vizsgálódtam. Szereztem egy digitális térképet a környéken végzett mélyfúrásokról, amelynek adatait szemlélve meggyőztem magam, hogy ez a barlang sokkal mélyebb lehet, mint 130 méter. Akár a 300 méteres mélységet is elérheti, ami azért érdekes, mert így megdőlhet a hazai barlangi „mélységi rekord” – fűzi hozzá lelkesen a földvári barlangász.

András egyik társától, Sűrű Pétertől megtudjuk, a jelenlegi legmélyebb a 254 méteres István lápai-barlang, amely egyébként nincsen messze a Bányász-barlangtól.

– Végül belevágtunk a kutatásba, hogy aztán hónapról hónapra előrébb jussunk Magyarország legnehezebben mászható barlangjában.
Megtudjuk, hogy az indulás három esztendővel ezelőtt történt, ennyi idő alatt 150 métert jutottak előrébb hétvégente a fiúk-lányok.

– Mire lejutunk a járat végébe, az két óra, a visszajövetel három. Sokszor nyolc órát véstünk, kalapácsoltunk, hogy egy-egy kürtőn, járaton előrébb és főleg lejjebb jussunk! Egyszer Törpilla is segített nekünk. Elértünk egy hatalmas, 90 méter mély aknába, ahol sehogy sem tudtunk átvergődni. Egy ismerősünk adott egy, a Hupikék törpikék meséből ismert Törpilla-dominót, hogy majd ő biztosan fog segíteni. Láss csodát: másnap megnyílt előttünk az út! – nevetnek a fiúk.

Aztán elérkezett január 19-e.

– Kétnapos munkával lejutottunk 250 méter mélységbe, tehát négy méterrel voltunk „feljebb”, mint a barlangi eddigi legmélyebb pont – magyarázza András. – De mi mégis tudtuk, hogy átütő sikert értünk el, mert bár még csak a „másodikok” vagyunk, de minden valószínűség szerint megtaláltuk hazánk legmélyebb barlangját! Hogy miből tudjuk? Onnan, hogy több szűkebb vájat volt még előttünk, melybe belevilágítva láttuk, az út minimum négy méter mélységbe vezet tovább. Innentől kezdve már minden csak idő és vésés, lapátolás kérdése, hogy hivatalosan is mi legyünk az elsők. 
Kérdésünkre pedig, hogy ez a páratlan felfedezés vajon hoz-e csillogást a fiatal barlangászok életében, egyszerű választ kapunk.

– Dehogy! Mi magunkat veregetjük vállon, hogy ezt is megcsináltuk! És persze, közben próbáljuk eltitkolni a párjaink vagy a családunk elől, hogy az elmúlt években hány tíz- és tízezer forintot költöttünk erre a hobbinkra...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!