Bulvár

2014.03.08. 16:01

Betyáros somogyi mintákat rajzol az agyagra

Bár eredetileg szobrásznak készült, végül nem bánta meg, hogy a fazekasságot választotta Nagy Gyula.

Szoljon.hu

Az abonyi fiatalember tizenöt esztendeje dolgozik önállóan, s készíti egyedi kerámiáit Abony belvárosának egyik kis utcájában felépített műhelyében.

 – Dédelgetett tervem volt, hogy szobrász legyek, de úgy alakult, hogy érettségi után fazekastanuló lettem Budapesten – idézi fel a kezdeteket Nagy Gyula, amikor bekopogtatunk hozzá, félbeszakítva munkáját.
– Amikor hazajöttem, Donkó Károlynál tanultam a mesterséget, s 1999-ben döntöttem úgy, hogy kiváltom az ipart.
[caption id="" align="alignleft" width="360"] Nagy Gyula többek között szakestekre készít korsókat
Fotó: Mészáros János
[/caption]
Az egyszerűbb és hagyományos edények, korsók, használati tárgyak mellett, különleges díszítést dolgozott ki Nagy Gyula. A somogyi faragásokat ültette át agyagra, betyáros mintájú butellákat formál. Leginkább azonban a főzőedényekre, korsókra van kereslet a különböző vásárokon. Megrendelésként pedig olyasmi számít manapság a legbiztosabbnak, amire álmában sem gondolt volna.

– Néhány évvel ezelőtt egy Sopronban tanuló abonyi fiú keresett meg, hogy készítenék-e számukra szakestekre való korsókat – meséli.
– Akkora sikerük lett a korsóimnak, hogy azóta minden évben szinte az összes szakról, sőt azóta már Miskolcról is megkeresnek, hogy csináljak nekik is ilyen nyomott mintás darabokat.
Ahogy a fazekas mondja, ezek nélkül a biztosnak számító megrendelések nélkül bizony igen nehéz lenne a helyzet. Manapság ugyanis nem túl nagy a kereslet a kerámiákra, még a jó nevű, nagy hagyományokkal bíró művészek sem könnyen tudják eladni a portékájukat. Nagy Gyula így szerencsésnek vallja magát, s ahogy mondja, ezzel a biztos háttérrel a bizonytalanabb kimenetelű nyári vásároknak is könnyebben vág neki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!