Bulvár

2014.03.27. 07:22

Hetven felett az iskolapadban: feltárult előttük a világ

Sosem késő valóra váltani az álmainkat – bizonyítják ezt azok az idősek, akik hatvan, sőt olykor hetven év felett sem restek iskolapadba ülni és tanulni.

Szoljon.hu

Amazed girl and grandpa

Fotó: Getty Images/iStockphoto

A számítógéppel ismerkednek, idegen nyelveket tanulnak, és talán hihetetlen, de olykor extrém sportokba „szeretnek bele”.

– Hatvanöt éves voltam, amikor először kötöttem sílécet a lábaimra. Sírt a hegy, amikor lecsúsztam, s jó ideig szedegettük a tűleveleket a fejemből, de büszkén mondhatom, hogy mostanra, ha módjával is, de megtanultam síelni – mesélte a hetvenesztendős Herceg Antal. A mezőtúri férfi régi vágya teljesült ezzel, és azóta rendszeresen jár síelni Ausztriától a Hargitáig mindenfelé.


– Persze, ismerem a korlátaimat. Bár szívesen sportolok, az idő nagyobbik részében hagyom, hogy a fiatalok síeljenek, mi pedig az unokákra vigyázunk a feleségemmel.
Herceg Antal hatvanesztendősen tanulta meg a számítógép kezelését is, és van további álma. A sárkányrepülésről még most, a hetedik ikszet taposva sem tett le végképp. A szükséges orvosi vizsgálatokon már túl is jutott.
– Az orvosom azt mondta, hogy koromhoz képest nem vagyok rossz állapotban. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy ennyi idősen már nem túl szerencsés váratlan dolgokkal megterhelni a szervezetet. Így még megfontolom, hogy valóban belevágok-e a sárkányrepülésbe – mondta mosolyogva Herceg Antal.

Persze, a kevésbé veszélyes ismeretek elsajátítása gyakoribb az idősek körében. Sokan járnak például nyelvtanfolyamokra. Mindezt a szandaszőlősi AD Nyelviskola és Mozgásstúdió vezetője is megerősíti.
– Egyre több nyugdíjas jelentkezik a nyelvtanfolyamainkra, úgy Szolnokon, ahogy a megye különböző településein is – mondta el érdeklődésünkre Bodáné Molnár Júlia. A stúdióvezető kiemelte, a nyelvet tanulni vágyó idősek között sokan vannak, akik önállóan jelentkeznek be a képzésre az interneten keresztül. Mint elmondta, Tiszaföldváron most indult egy tanfolyam, ahová átjár egy cibakházi bácsi, ő szintén egyedül intézett minden regisztrációval kapcsolatos dokumentációt.

– A hetven év feletti tanulóink egyébként jó humorú, a világra nyitott emberek, akik különlegessé és még élvezetesebbé teszik a nyelvórákat nemcsak a tanár, de a tanulótársak számára is. Érdekes módon a középkorú nyelvtanulók között több a nő, hetven év felett azonban kizárólag férfiak végezték el tanfolyamainkat – tette hozzá Bodáné Molnár Júlia.
Közöttük például a kunhegyesi Gyepes János, aki a napokban vette át az iskolavezetőtől a nyelvtanfolyam sikeres teljesítéséért járó oklevelet. A hetvenkilencedik évét taposó Jani bácsi ráadául a veseműtétje előtti napon írta meg a záródolgozatát, mert semmiképpen nem akart lemaradni a vizsgáról. Kitartása meghozta a sikert, levizsgázott, megszerezte a tanúsítványt.

– Jó pap is holtig tanul – válaszolt Jani bácsi a kérdésre, hogy miért tanult angolul.
– Valamikor régen önszorgalomból tanultam angolul, úgy gondoltam, most felidézem a „tudásomat”. Remélem, még kamatoztatni is tudom mindezt, az öcsém Kanadában él, talán még eljutok hozzájuk... – tette hozzá az idős férfi.
És persze sokan ülnek le a számítógép elé, hogy megtanulják kezelni az „ördögi masinát”, és hogy ismerkedjenek az internettel. A tiszaföldvári Erzsike néni a helyi könyvtárban szervezett számítógépes tanfolyam rangidőse volt: nyolcvan évesen kezdte. Tette mindezt azért, mert unokája külföldre költözött és csak a számítógépen keresztül tudták tartani a kapcsolatot. Zsigri Márta, az egyik szervező elmondta, a tanítás a számítógép bekapcsolásánál kezdődött, de a legvégén a résztvevők már bármilyen receptet meg tudtak keresni az interneten. És az internetes társkereső böngészőjét is ügyesen kezelték, a főzős oldalak után ugyanis ez volt a második legnépszerűbb webfelület.

A kor a járművezetésnél sem jelent akadályt

Sokaknak a jogosítvány megszerzése sem a fiatalkorhoz kapcsolódik. A cibakházi Szmeló Gyuláné Ilonka közelített a hatvanhoz, amikor először volánhoz ült. Ma már nyolcvan éves, mégis korát meghazudtoló frissességgel pattan be piros kombijába. – Sokáig elvoltam jogosítvány nélkül is! Aztán minden megváltozott: a távolságok mintha nagyobbakká váltak volna, mindenhová gyorsan akartam eljutni. Nem restelltem KRESZ-t tanulni, gyakorolni. Ezt a kocsit óvom, mint a hímes tojást, és használom is nap, mint nap. Engem az elmúlt huszonhat év alatt csak egy lejárt parkolócédula miatt büntettek meg, balesetet soha nem okoztam!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!