Bulvár

2014.04.20. 09:04

Kincsesbányára bukkantak az M4 építésénél

Megélénkült az élet a szolnoki Damjanich János Múzeum háza táján. A téli szünet után ma már a régészek is kivonultak a terepre. Minden azt mutatja, hogy megkezdődött az idei ásatási szezon.

Szathmáry István

– Maga a szorosan vett kutatás ugyan még nem kezdődött el, ma ott tartunk, hogy a gépi vállalkozó a humuszolást, vagyis a felső talajréteg eltávolítását végzi a lelőhelyeken. Ennek a munkának is mi végezzük a szakfelügyeletét – tájékoztatta a terepről visszatérve lapunkat dr. Tárnoki Judit, a múzeum régészeti osztályvezetője. Amint megtudtuk, a várható lelőhelyek területén azok védelmében már a gépi munkát is csak a régész szakma szabályai szerint végezhetik el a vállalkozók. Az osztályvezető asszony elmondása szerint az M4-es autópálya megyénken átmenő szakaszámnak építése során három nagy területen végeznek majd leletmentő feltárást.

Az első, az úgynevezett 16-os lelőhely, a Tisza jobb partján Besenyszög határában található. Ezt már teljes terjedelmében átadta a munkálatokra a beruházó, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., ott dr. Madaras László régész csapata fog dolgozni, akik ma már el is kezdték a munkát.
A másik két területet, a Tisza bal partján, Tiszapüspökiben lévő 17-es lelőhelyet, és a törökszentmiklósi elkerülő szakaszt magába foglaló 19-es lelőhelyet még csak részben vehették át a beruházótól, de ott is kezdődik a munka.

– Mindhárom lelőhelyen megkezdjük az ásatást, mert a munkát idén mindenképpen be kell fejezni – mondta dr. Tárnoki Judit. Csak az úgynevezett vismajor-helyzetek, vagyis esős napok, illetve hőségriadó hátráltathatnak bennünket, folytatta. Arra a kérdésre, hogy váratlanul előkerülő gazdag lelőhelyek hátráltathatják-e az építők munkáját, szintén megnyugtató választ kaptunk. – Éppenséggel, ha egy gazdagabb lelőhely kerül elő, ami végül is bekövetkezhet, mert senki sem lát bele a földbe. akkor is bonyolultabb lenne határidőt módosítani, mint minden erőt bevetve igyekezni tartani a magunkat a tervhez. Persze, előfordulhat olyan eset, amikor meg kell hajolnunk a szakmai érvek előtt, de ezzel semmiképpen sem akarunk visszaélni – nyugtatott meg mindenkit.

Esetleges meglepetést a 19-es, törökszentmiklósi elkerülő mellett lévő terület okozhat a szakemberek számára. – Itt szinte a teljes őskor megtalálható, az újkőkor, rézkor, bronzkor, vaskor, minden van, mondja Tárnoki Judit. Itt várható leginkább olyan lelet, ami esetleg módosíthatja a múltról való eddigi ismereteinket. A munkák nagyságrendjére vonatkozóan egyébként elég biztató adatokat kaptunk az osztályvezető asszonytól. Egy gyár létszámával vetekedő csapat fogy ténykedni a megyében a nyári ásatáson. Az irányító szakemberekkel, múzeumi brigáddal, ásatási munkásokkal együtt több mint százan serénykednek majd a múlt  feltárásán az M4-es nyomvonalán.

Ami pedig a költségeket illeti, a törvény biztosította kétszáz milliós keretről már induláskor nyilvánvaló volt, hogy körülbelül harmadát fedezi a várható feltárási kiadásoknak, így a kivitelező már a tervezés során pótkeretet igényelt erre a célra. Fentiekből nyilvánvaló, hogy az idei ásatási szezon nem lesz eseménytelen a megyében.

Szathmáry István -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!