Bulvár

2014.11.13. 07:19

Patkányinvázió, a belvárost is fenyegeti a horda

Az utóbbi időben elszaporodtak a patkányok Kunmadaras központjában, erről írtak többen az egyik közösségi oldalon. Mit tud tenni az ügyben az önkormányzat? – kérdeztük Guba László polgármestertől.

Daróczi Erzsébet

Brown rat, Rattus norvegicus

Fotó: Getty Images/iStockphoto

– Hiába védekezünk itt, a központban a patkányok ellen, nem sok sikerrel járunk. Mellettünk üres telek, a kultúrházzal szemben tőlünk száz méterre pedig egy évekig lakatlan épületet most elbontottak, vélhetően ott húzták meg magukat eddig a rágcsálók – mondja Barta János, aki a volt Csávás iskolában albérletben lakik. – Az udvaron már találtunk járatokat, de a házba még nem jöttek be. Nehéz megfékezni a rágcsálókat, vannak időszakok amikor kevesebb van. Mi hárman itt összefogtunk és próbáljuk irtani, de így is naponta találunk az udvaron patkányt. Megoldás az lenne, ha mindenki a saját portáján irtaná – véli a villanyszerelő fiatalember. 

– Mint itt élő, én is tapasztalom, hogy elszaporodtak a patkányok – mondja Guba László polgármester, amikor megkerestük a lakosoktól hallott problémával.
– Mivel a belterületen a rágcsálóirtás az önkormányzat feladata, szeretnénk megkeresni a gócpontokat. Kiadtunk egy felhívást lakosok és az elhagyatott házak tulajdonosai felé is, hogy a környezetet tartsák tisztán, hulladékot, élelmiszert ne hagyjanak kint. Azokat a helyeket, ahol nagyüzemi termelés folyik, takarmányt, élelmiszert tárolnak felkeressük, megnézzük megtesznek-e mindent a rágcsálóirtásért – sorolja a polgármester, hiszen önkormányzati intézményeinknél mi is ezt tesszük. Jelentősen akkor javulna a helyzet, ha a régi kubikgödröket sikerülne kitakarítani, az ott lévő illegális szemétlerakókat felszámolni. A két kilométerre lévő volt szeméttelep rekultivációja befejeződött, ott nincs invázió. Az elhagyatott épületek, a téglagyár környéke, a Kunhegyes, Tiszaszentimre, Karcag felől magára hagyott bányagödrök azonban gócforrások. Ezek felszámolása a Startmunka keretében elkezdődött. Heti két alkalommal Karcagra viszik át a felszámolt szemetet. A legnagyobb belvárosi gócpont talán a művelődési házzal szemben, a félig leégett épület elbontása után most alakult ki. Az addig ott lakó rágcsálók elindultak a belvárosi házak felé. A lakótelep melletti üres telek bár nem az önkormányzaté, a tulajdonos megbízásából kaszálják. Az önkormányzati üres telkeket, lakásokat legutóbb pénteken ellenőrizték.

– Remélem egy hónap múlva jelentős előrelépésről számolhatunk be – jelenti ki a polgármester, aki felvette a kapcsolatot a helyi állatorvossal és a jószágtartó gazdákat is szeretné egy megbeszélésre összehívni. – A község külterületén azonban megörököltünk egy jelentős illegális szemétlerakót, több tíz köbméternyi betontörmelékkel. Az egy kilométerre lévő lerakó felszámolására keressük a megoldást, hiszen most az is jelentős rágcsálógócpont lehet – mondja Guba László.

Daróczi Erzsébet -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!