Bulvár

2015.08.10. 07:22

Miért nézzük meg egymást a strandon?

Nézegetjük egymást a strandon. A fiúk a lányokat, a lányok… állítólag ők is inkább a lányokat nézegetik. Összehasonlítják magukat a többiekkel, hogy formásabb-e a mellük, vagy nagyobb-e a fenekük...

Kovács Kriszta

180402310

Fotó: Wavebreakmedia Ltd

– Persze, hogy megnézem a lányokat a strandon! Ez az egyik legjobb dolog a nyárban! – nevetett a törökszentmiklósi István, amikor arról faggattuk, megnézik-e a pasik a bikinire vetkőzött lányokat a fürdőkben. – Tavaly nyáron jöttem össze a barátnőmmel. Két hete jártunk, mikor rávettem, hogy jöjjön el velem strandolni. Kíváncsi voltam, hogy néz ki fürdőruhában. Nem hiszem, hogy az volt a döntő a kapcsolatunkban, de azért megnyugodtam, amikor levette a pólóját, hogy nem nyúltam mellé – avatott be bennünket a 24 éves fiatalember. Szerinte az a fiú hazudik, aki azt állítja, hogy nem nézi meg a csajokat a strandon, mert ez „adja magát”, „az emberek nem vakok”, és „ami szép, az szép”.
– Persze nem egyformák a lányok, van, akinek nagyobb a hasa, vagy a feneke. Nem baj az, az összhatás a fontos – szólt közbe Péter hozzátéve: szerinte látszik, ha valamelyik lánynak nincs önbizalma, takargatja magát, nemigen sétálgat. Pedig ha már valaki a strandon van, nem mindegy? – tette fel a kérdést a fiatalember csak úgy, önmagának…


– Én hátsópárti vagyok! – szögezte le a beszélgetésünk elején Kovács László. A 28 éves webfejlesztő szerint azért fontos a fenék, mert „az sokat elmond a gazdájáról”. Mert azért, hogy szép és formás legyen, dolgozni kell, mert a formás popsi, ahogy fogalmazott, nem Isten ajándéka. – Amelyik lánynak szép a feneke, az ad magára. Nem azt mondom, hogy minden egyes lányt megnézek a strandon, de aki már távolról is dekoratívabbnak tűnik, azt közelről is alaposabban szemügyre veszem – árulta el László. Aztán bevallotta, ő a saját testével is kritikus. Bár rendszeresen sportol, már tinédzser kora óta kövérnek gondolja magát, ezért sokszor zavarja, amikor azt veszi észre, hogy valaki éppen őt mustrálja a medence partjáról. Merthogy nemcsak a fiúk nézik meg a lányokat…


– Nem az izmos váll vagy a kockahas számít szerintem nekünk lányoknak, amikor megnézünk egy pasit a strandon. De tudod mit? Szerintem a lányok is inkább a lányokat nézik. Összehasonlítják magukat a többiekkel, méregetik, hogy szebb-e a melle vagy nagyobb-e a feneke, mint a másiknak. Ez az önbizalommal van összefüggésben szerintem. És sokan vannak úgy, hogy inkább azzal foglalkoznak, hogy mások mit gondolnak, gondolhatnak róluk, nem pedig azzal, hogy jól érezzék magukat a saját bőrükben – gondolkodott el Renáta. A 23 éves kozmetikus azt tapasztalta, hogy külföldön, a tengerparton például kevesebb komplexusos nő napozik, mint a magyar strandokon.


Hasonló véleményen volt a többi lány is, akiket megkérdeztünk. A 26 éves szolnoki Harmath Ágnest például kifejezetten zavarja, ha bámulják, de azt mondta, az ismeretlen férfiak miatt nem fog lemondani a gofriról vagy egy nagy szelet csokitortáról. – Olykor eljárok futni, vagy biciklizek a barátnőimmel, de különösebben nem foglalkozom az alakommal. Hatvan kiló körül vagyok. Akinek nem tetszik, ne bámuljon! – jelentette ki határozottan. Az adminisztrációs munkát végző nő hozzátette, hogy neki elegendő önbizalma van ahhoz, hogy levetkőzzön a strandon, még ha egy kicsit narancsbőrös is a combja. És erre buzdít mindenkit.

Önbizalom kérdése

A nők neveltetésüknél fogva többet foglalkoznak a külsejükkel, már gyerekkorban beléjük nevelik, hogy dekoratívak, szépek legyenek. És a szépségipar, a reklámok is nagyrészt a nőknek szólnak, hogy hogyan lehetnek még szebbek. Ezért van az, hogy felnőttként akár a strandon, akár a hétköznapokban a hölgyek összehasonlítgatják magukat a másikkal. Amit magukon hibának hisznek, azt keresik a másik nőben, hogy például neki is olyan-e a bőre, az orra, vagy a melle – magyarázta a szolnoki Csiha Krisztina tanácsadó szakpszichológus. Hozzátette: akinek rendben van az önbizalma, azt nem zavarja, ha megnézik. Zavarban csak az van ilyenkor, aki valamivel nincs megelégedve önmagán. Ez nem szépészeti kérdés, sokkal inkább lelki probléma. Az önbizalom megszerzését azonban nem a strandon kell elkezdeni, hanem jóval előtte, akár szakember bevonásával – mondta Csiha Krisztina.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!