Bulvár

2015.08.13. 10:27

Senki nem gondolta volna, milyen rémtetteket hajtanak végre

Újabban gyakorta felmerül a kérdés: egyáltalán ki merjük-e adni parlagon heverő ingatlanunkat idegenek kezébe? Az ember általában jóhiszemű, azonban mint az alábbi példa is mutatja, olykor sokba kerül az önzetlenség...

Szoljon.hu

Woman sits at desk in window area of loft apartment

Fotó: Getty Images/moodboard RF

Mária a kedvessége „áldozatává” vált. Majd egy évvel ezelőtt, egész pontosan 2014 szeptemberében adták ki férjével közösen szolnoki lakásukat, amelynek fenntartása csak a pénzt vitte volna a családi kasszából. Hamarjában megkereste őket egy kedvesnek tűnő fiatal pár, akiknek felkeltette érdeklődését a frekventált helyen található társasházi lakás.

– Két kisgyerekkel érkeztek, látszott rajtuk, hogy sürgősen otthonra van szükségük – emlékezett vissza Mária a kezdetekre. A hölgy elmondása szerint eleinte minden zavartalanul működött. A fiatalok szerződéskötéskor zokszó nélkül kifizették az ilyenkor szükséges kauciót, majd annak rendje és módja szerint, maradéktalanul fizették a közüzemi számlákat és az esedékes bérleti díjat.

Tavasszal Máriáék elhatározták, meghirdetik a lakást eladásra. A lakók beköltözése óta először vették szemügyre ingatlanukat. Amint beléptek az ajtón, az őket fogadó látványtól teljesen elborzadtak. – Beszakított ajtó, összetört csillár, tönkretett bútorok, illetve mértéktelen kosz mindenfelé. A konyhában és a nappaliban uralkodó viszonyok is elképesztőek voltak – ecsetelte a látottakat Mária. Az esetet követően felszólították az albérlőket, hogy az okozott károkat és az időközben felhalmozott három havi közüzemi tartozást maradéktalanul fizessék ki (körülbelül hetvenezer forintról van szó), akkor csöndben „elválhatnak” egymástól. De ez nem hatotta meg a lakókat, sőt a tulajdonosok jogos felháborodása méginkább felbőszítette őket, így a múlt hét szombaton se szó, se beszéd kiköltöztek a bérleményből, a romokat maguk mögött hátrahagyva.

– Mivel elejében nagyon rendes kis párnak tűntek, akik mindig hiánytalanul utalták az összeget, fel sem merült bennem, hogy közben miket művelnek a lakásban. Utólag már bánom, hogy feltétel nélkül megbíztam bennük – jegyezte meg szomorúan a hölgy. Mária és férje tehetetlenségükben egyből a rendőrséghez fordultak, ahol a polgári bírósághoz irányították őket. A végeláthatalan hosszúságú pereskedésre sem pénzük, sem energiájuk nincsen.

Az esettel kapcsolatban megkérdeztük dr. Kókai Gábor szolnoki ügyvédet, mit tanácsol az ilyen és ehhez hasonló helyzetekben.
– Ha a károsultak minél gyorsabban kártérítéshez kívánnak jutni, abban az esetben egymillió forintot meghaladó követelés esetén közvetlenül az illetékes járási bírósághoz fordulhatnak. Azonban egymillió forint alatti igény esetén először közjegyzőn keresztül fizetési meghagyásos eljárást kell kezdeményezni, amely a kötelezett ellentmondása esetén később szintén perré alakulhat – ismertette a lehetőségeket dr. Kókai Gábor.
– Amennyiben bizonyítható, hogy a rongálást a volt bérlők szándékosan követték el, úgy bűncselekmény alapos gyanúja miatt büntető feljelentés is tehető – tette hozzá az ügyvéd.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!