Bulvár

2017.04.12. 07:01

Zenét az iskolába!

Hallom, hogy A csillagok háborúja című film zenéjével hívogat tanórára az egyik szolnoki gimnázium. Zseniális az ötlet! Zsörtölődhetnék azon, hogy bezzeg az én időmben…

Gutai István

Bezzeg az én időmben még csak egy hitvány csengő jelezte az óra kezdetét és végét. Mivel lassan, de biztosan közeledünk az érettségi vizsgák felé, továbbgondoltam a verseghys ötletet. Az ismerős filmzene lélekben is felkészíti a vizsgázót. Matematika írásbeli előtt javasolnám A cápa című alkotás legfontosabb taktusait. A magyar érettségire az „Armageddon” és a „Mission: Impossible” közül választhatnak a maturánsok.

Informatika tantárgyból vizsgázók természetesen A hálózat csapdájában című film zenéjét hallva vonulhatnak a terembe. A szóbelire készülve Ennio Morricone: A jó, a rossz és a csúf című szerzeménye szólna. A magabiztos érettségiző viszont kérheti, hogy „A paradicsom meghódítása” szóljon a hangszóróból. A teljesen felkészületlenül érkező diák viszont előre elárulja magát, ha a A csend hangjai című betétdalt kéri.

A filmzenés becsöngetés akkor volna teljesen igazságos, ha a diákok maguk választhatnák ki azt, mi szóljon, ha elhagyják a vizsgahelyszínt. Itt is szinte kimeríthetetlen az ötletek tárháza. A „Ponyvaregény”-ből néhány akkord, majd a „Puska kellett volna ehhez a melóhoz…” mondat.
Viszont, ha a „Megtalállak még” harsan fel, akkor az érettségi bizottság tagjai kezdjenek komolyan kételkedni saját jóhiszeműségükben, segítőkészségükben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!