Bűnmegelőzés

2016.08.31. 12:40

Harc az alkohol ellen az utakon is

Fokozott rendőri ellenőrzéssel zajlik az ittas vezetők kiszűrése megyénk közútjain, hisz a nyári szabadságolások és különféle kulturális- és sportrendezvények miatt ez az időszak több veszélyt rejteget magában.

Szoljon.hu

94512673

Fotó: Rolf Brenner

Az alkoholos állapotban történő vezetésnek pedig súlyos következményei lehetnek. A megyei rendőr-főkapitányság területén sem véletlenül fokozták az ittas járművezetők kiszűrése érdekében a rendőri ellenőrzéseket.
Bevezették például a „finn módszeres” ellenőrzést, ami azt jelenti, hogy egyidejűleg több járművezetőt ellenőriznek rendkívül rövid idő alatt, hiszen az egyenruhások nem kérik el a megállított járművezetőktől az irataikat, csak a szondát kell megfújniuk, és csak akkor szükséges további eljárás, ha jelez a készülék.

Kosztyó Gábor alezredestől, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy egy-egy ilyen alkalommal az ellenőrzött autósok száma a több száztól akár az ezer fölöttiig is terjedhet, és sajnos az a tapasztalat, hogy nagy számban fordulnak elő közútjainkon ittasan vezető személyek, ugyanis nagyságrendileg havonta körülbelül száz fölötti ittas vezetőt szűrnek ki az ellenőrzésekkel. Gyakorlatilag minden gépjármű kategóriával közlekednek alkoholos befolyásoltság alatt a segédmotortól kezdve egészen a teherautóig, de traktort, sőt autóbuszt is vezettek már ittasan. Mindez abban erősítette meg a rendőrséget, hogy az ellenőrzéseket folytatniuk kell.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Kosztyó Gábor elmondta, hogy módszereket változtattak FOTÓ: Mészáros János
[/caption]

– A napsütéses idő, a nyár, de még a nyárutó is több veszélyt rejt magában – mondta lapunknak a közlekedésrendészeti osztály vezetője.
– Sokan szabadságuk idejét vagy a hétvégét különböző kulturális és sportrendezvények helyszínén töltik, nagy melegben többen mennek a strandokra vagy szabadvizekre is. Sajnos, sokan úgy gondolják, hogy egy–két sört el lehet fogyasztani ilyenkor is, és utána bátran volán mögé lehet ülni. Ez helytelen magatartás. Az ittas járművezetés potenciális balesetveszélyt hordoz magában. Aki ittasan ül volán mögé, saját és mások testi épségét is kockáztatja. A tapasztalat azt mutatja, hogy a balesetek 10%-a ittas vezetés miatt következik be, ráadásul az idei évben már két esetben okoztak halálos balesetet az alkoholos befolyásoltság alatt álló sofőrök.

Kosztyó Gábor alezredes úgy gondolja, hogy az ittas vezetéssel nemcsak a rendőrségnek kell foglalkoznia, hanem mindenkinek saját magának kell átgondolnia tetteit és önmérsékletet kell tanúsítania. Külön kell választani a szórakozást és a közlekedést. A rendőrség a kulturális vagy szabadidős rendezvények helyszíneinek környezetét, ahol nagy tömegek vesznek részt, folyamatosan ellenőrzi. A rendőrség módszereket változtatott, így sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy akár belvárosi útszakaszon, akár külterületen alkoholszondát kell majd fújnia valakinek és a rendőrségnél használt alkoholteszterek a legkisebb mértékű alkoholfogyasztást is kimutatják.

– Nyilván akiknél pozitív lesz a szonda eredménye, velük szemben a jogszabályok által előírt intézkedéseket le kell folytatnunk. Az ittas gépjárművezetést a törvény bünteti. A jármű kategória, illetve az elfogyasztott alkohol mennyisége alapján döntötték el a törvényalkotók, hogy milyen büntetések szabhatók ki. A legsúlyosabb, amikor valaki bűncselekményt követ el. Ebben az esetben büntetőeljárást kell indítani és a vezetői engedélyt elvenni. Van olyan eset, amikor közigazgatási bírságot kell kiszabni, ilyenkor a vezetői engedélyt nem vonjuk be, ugyanakkor az értéktől függően vagy harmincezer vagy százezer forint pénzbírságot szabunk ki, valamint hat, illetve nyolc közlekedési előéleti pontot rögzítenek mellé a nyilvántartásban – számolt be az ittas vezetés következményeiről az alezredes.

A vegyület hatása a járművezetésre

Az alkohol csökkenti a reakcióképességet, ezáltal a reakcióidő megnő, miközben a járművezető figyelme csökken. Megnövekszik a veszély észlelése és az elhárításához szükséges cselekvés között eltelt idő. A közúti közlekedésben a balesetek elkerülése, káros következményeinek enyhítése érdekében kiemelkedően fontos, hogy a járművezető képes legyen a kialakult szituációban a lehető leggyorsabban, a lehető legjobb megoldást kiválasztani és annak megfelelően cselekedni. Bizonyos mennyiségű alkohol elfogyasztása után a járművezető mozdulatai bizonytalanná válnak, amelyek szintén könnyen vezethetnek balesethez. Tehát ha valaki alkoholt fogyaszt, akkor annak sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy balesetet fog okozni, mintha nem fogyasztott volna alkoholt.

Szoljon.hu A vegyület hatása a járművezetésre Az alkohol csökkenti a reakcióképességet, ezáltal a reakcióidő megnő, miközben a járművezető figyelme csökken. Megnövekszik a veszély észlelése és az elhárításához szükséges cselekvés között eltelt idő. A közúti közlekedésben a balesetek elkerülése, káros következményeinek enyhítése érdekében kiemelkedően fontos, hogy a járművezető képes legyen a kialakult szituációban a lehető leggyorsabban, a lehető legjobb megoldást kiválasztani és annak megfelelően cselekedni. Bizonyos mennyiségű alkohol elfogyasztása után a járművezető mozdulatai bizonytalanná válnak, amelyek szintén könnyen vezethetnek balesethez. Tehát ha valaki alkoholt fogyaszt, akkor annak sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy balesetet fog okozni, mintha nem fogyasztott volna alkoholt. Kosztyó Gábor elmondta, hogy módszereket változtattak FOTÓ: Mészáros János -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!