IGAZOLTATÁS

2017.09.15. 11:30

Ha nem tudjuk igazolni személyazonosságunkat, lefotózzák különös ismertetőjegyeinket

Ajánlott mindenhová magunkkal vinni az iratainkat, még akkor is, ha például csak elugrunk fél órára futni. A rendőrök ugyanis bármikor megállíthatnak és kérhetik a személyi igazolványunkat. De mikor, hogyan és miért igazoltathatnak a rendőrök? Erről kérdeztük a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-­főkapitányságot.

Az igazoltatott köteles a személyazonosító adatait hitelt érdemlően igazolni, erre több okmány is alkalmas

Forrás: MTI

A vonatkozó törvényből kiderül, hogy a rendőr azt igazoltathatja, akinek személyazonosságát a közrend, a közbiztonság védelme érdekében, bűnmegelőzési vagy bűnüldözési célból kell megállapítani.

Emellett közúti ellenőrzés során is igazoltathat és akkor is, ha az illető tartózkodásának jogszerűségét kell megvizsgálni.

Továbbá, ha az igazoltatott, vagy más személy, esetleg egyéb szervezet jogai­nak védelme érdekében kell megállapítani a személyazonosságot.

– Az igazoltatott ilyenkor köteles a személyazonosító adatait hitelt érdemlően igazolni.

„A személyazonosságot – a személyin túl – minden olyan hatósági igazolvány bizonyítja, mely tartalmazza az azonosításhoz szükséges adatokat.”

– Az igazoltatott csak ezen okmányok egyikének bemutatására kötelezhető. Sőt, a rendőr más jelen lévő, ismert személyazonosságú illető közlését is elfogadhatja igazolásként – mondta el honlapunknak Kovács Ágnes, a Jász-Nagykun-­Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A rendőr a személyazonosság megállapítása céljából feltartóztathatja, vagy ha nem igazolja magát, előállíthatja a rendőrségre az ellenőrizni kívánt személyt.

Ha a személyazonosságot másképp nem lehet megállapítani, ujjnyomat is vehető, illetve fénykép készíthető az azonosí­tandó személyről és a különös ismertetőjegyeiről.

– A rendőr az igazoltatott személy ruházatát, járművét is átvizsgálhatja. Ezt akkor teheti meg, ha a személyazonosság megállapítása, a közrendet, a közbiztonságot fenyegető veszély elhárítása, bűncselekmény vagy szabálysértés elkövetésének gyanúja teszi szükségessé – fejtette ki a sajtóreferens.

Az igazoltatott köteles a személyazonosító adatait hitelt érdemlően igazolni, erre több okmány is alkalmas

– Amennyiben további intézkedéshez, eljáráshoz szükséges, vagy meghatározott körülmények ezt indokolják, az igazoltatás során rögzíteni kell az igazoltatott személyazonosító adatait.

– Ez az azonosító irat számát, az igazoltatás helyét, idejét és okát, valamint egyes meghatározott esetekben az igazoltatott személy lakóhelyét, tartózkodási helyét jelenti – magyarázta Kovács Ágnes, aki hozzátette, hogy az ellenőrzéskor rögzített adatokat, kivéve, ha ezeket büntető- vagy szabálysértési eljárásban használják fel, az intézkedés befejezését követő száznyolcvana­dik napon meg kell semmisíteni.

Fontos kérdés: kik igazoltathatnak?

– Az egyenruhás és civil ruhás rendőr mellett többek közt igazoltathat közterület-­felügyelő, fegyveres biztonsági őr, személy- és vagyonőr, természetvédelmi őr, vadász, halászati őr, erdész – tudtuk meg Kovács Ágnestől. – A polgárőröknek erre nincs joguk, a jegyellenőr

viszont elkérheti az igazolványt. Amennyiben azt az utas nem adja át neki, úgy nem igazoltathat, erre kizárólag rendőrt vagy közterület-felügyelőt kérhet fel. Egyenruhás rendőrnél az egyenruha és az azon lévő azonosító jelvény, civil ruhás rendőrnél a fényképes igazolvány és jelvény, a közterület-felügyelőnél a fényképes igazolványa és a számmal ellátott jelvénye azonosítja az intézkedő személyt. Ezek bemutatását az igazoltatáskor kérheti az igazoltatott személy.

Czakó Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!