Digitália

2019.05.31. 06:50

Hallgatózhat az Amazon hangvezérelt otthoni okoshangszórója

Sokan olvashatták a hírt, hogy az Amazon szabadalmat nyújtott be, amelynek értelmében

az Alexa folyamatosan hallhatja a körülötte folyó beszélgetéseteket

még mielőtt az „ébresztésére”, elindítására szánt parancs elhangzana.

Mi az az Alexa?

A kereskedő nagyhatalom Amazon hangvezérelt asszisztense Echo néven még 2014-ben került forgalomba. Az Alexa-nak az a feladata, hogy hangparancsokkal utasíthassunk minden okos eszközt, anélkül, hogy a fotelből fel kellene állni, s elmenni az okos eszközökig, számítógépig, mobilig.

Szóbeli utasításra a mesterséges intelligencia vezérli a megokosodott háztartási készülékeket, telefonhívásokat intéz, hangoskönyveket olvas fel, zenét játszik le az internetről és még sok másra is képes.

Teljesíti a kívánságot, amit nem is neki szántunk

Megszólalt az ügyben David Emm, a Kaspersky Lab GReAT csapatának fő biztonsági kutatója.

Mint elmondta, valószínűleg sok felhasználót aggasztanak a hírek, melyek szerint a vállalat legújabb szabadalma lehetővé tenné az eszköz számára, hogy rögzítsen minden elhangzott beszédet, mielőtt még bármilyen utasítást is kapott volna az eszköz.

Habár a szabadalomból nem következik, hogy a jövőbeni Alexa-kompatibilis eszközökre valóban telepítik, a puszta ténye is

riasztó fejleményt jelent a személyes adatvédelem szempontjából.

Tekintettel az otthon kényelmében cserélt érzékeny információk mennyiségére, az Amazon nagy mennyiségű személyes adatot tudna elérni – olyan információkat, amelyek nagy értéket jelentenének a kiberbűnözőknek. Ha az adatok biztonsága nem garantált, az Amazon-rendszerek esetleges feltörése komoly kihatással lehet rengeteg ember magánéletére.

Amennyiben ez a szabadalom hatályba lép – rögzítette a kutató –, a fogyasztóknak tisztában kell lenniük ennek következményeivel, és teljes körű tájékoztatást kell kapniuk arról, hogy milyen adatokat gyűjtenek, hogyan használják felazokat és hogyan mondhatnak nemet erre az információgyűjtésre.

Sajnos akad nem egy intő példa

Az Amazon azzal érvelhet, hogy a tárolt adatok elemzése okosabbá teszi az eszközöket az Alexa tulajdonosai számára – de a mai digitális korszakban az ilyen információkat akár megbízható felek is használhatják rossz célra. Mutatja ezt a Cambridge Analytica esete, amelyben állami szervek választási kampányuk üzeneteivel a politikába avatkoztak.

Komoly különbség van a mondatok ideiglenes lokális tárolása (parancsok értelmezése céljából) és az adatok nagy részének hosszabb ideig tartó, vagy végleges megőrzése között. Még akkor is, ha a „lehallgatás” legális és a fogyasztók beleegyezésüket adták hozzá.

Érték már kritikák az Amazont amiatt, hogy nem tette egyértelművé, milyen adatokat rögzít és tárol.

A Kaspersky fő biztonsági kutatója szerint a legújabb fejlesztés azt mutatja, a vállalat rossz irányba halad – távolodik az átláthatóság, a magánélet tisztelete és a beleegyezés elveitől.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!