Világszínvonalú technika

2019.11.11. 15:01

Félszáz szakképzési centrumban segíti az oktatást 3D nyomtató

Az egyedi ötletek könnyedén valósággá válhatnak 3D tervezéssel és nyomtatással.

A tárgyalkotási technológia ilyen alapjaival ismerkednek meg azok a tanulók is, akik az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alá tartozó, CraftBot 3D nyomtatóval is felszerelt, 44 centrum egyikében tanulnak.

A nyomtatók hazai és EU-s forrást is tartalmazó pályázat keretében kerültek az iskolákba, ahol így a tanulók azt a világszínvonalú technológiát használhatják, amit teljes egészében magyar mérnökök fejlesztettek ki.

Diákok ismerkednek a CraftBot 3D nyomtatóval

A projekt keretében lehetőség van Digitális Közösségi Alkotóműhelyek (DKA) létesítésére, amelyeknek jelentős részében

a CraftBot készülékei képviselik a jövő technológiájának is tartott 3D nyomtatást.

Az eljárás a gyártóipar dinamikusan fejlődő ága, mára a modern ipar (Ipar 4.0) megkerülhetetlen része. A termékfejlesztésben, a prototípusok kialakítása során, a kis szériás gyártásban a legnagyobb ipari vállalatok alkalmazzák.

Ezzel párhuzamosan az oktatásban is egyre jelentősebb szerepe van a 3D nyomtatásnak: a közoktatástól kezdve, a szakképzésen át a felsőoktatásig egyre inkább terjed, az oktatás digitalizálásának kihagyhatatlan összetevője (a mikroelektronikával, robotikával, programozással együtt). Ezért is fontos, hogy a diákok már a szakképzési centrumokban megismerkedjenek vele.

A magyar mérnökök találékonyságát, világszerte elismert tudását igazolja, hogy ebben a szegmensben egy hazai vállalkozás a globális piac vezető szereplői között van. A kezdeményezés egy garázsműhelyből, start-upként, közösségi finanszírozással indult el 2013-ban.

A manufaktúrás jellegű, kézi összeszerelés, illetve megmunkálás ma egy 450m2-es csepeli gyártóegységben zajlik. A 100%-ban magyar tulajdonban lévő CraftUnique Kft. mára több mint tízezer darab 3D nyomtatót gyártott. A cég termékeit 85%-ban külföldi piacokon értékesíti, elsősorban Észak-Amerikában és az Európai Unió területén. A vállalat jelenleg 50 munkavállalónak ad biztos megélhetést. A cég fejlesztői csapata a kezdeti néggyel szemben ma már 15 főt számlál, amit 2021-ig szeretnének megduplázni.

Borítóképünkön a 3D nyomtatáshoz szükséges tervező programmal dolgoznak a diákok: CraftBot

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!