Nyomasztó üzlet

2019.11.07. 06:40

Inkább milliókért se adjuk arcunkat egy robotnak

Persze jól jön a pénz, de szokás szerint túl remek az ajánlat ahhoz, hogy így, ilyen formában igaz legyen.

Forrás: Shutterstock

Záporoznak az emberszabású robotokról szóló hírek. Tegnap számoltunk be, hogy egy orosz cég megrendelésre bárkinek legyártja és szállítja az élő személyek arcvonásait viselő robotokat. Most pedig itt a hír, hogy

kedves és barátságos arcokat keresnek megvételre

és a megnyerő tekintetek felhasználásáért 100 ezer font (mintegy 39 millió forint) körüli összeget fizetnek.

Ezúttal nem orosz vállalkozásról, hanem a Geomiq nevű brit startupról van szó.

Az itt olvasható, szürreális ajánlatukból egy állítólagos titoktartási megállapodás miatt nem derül ki, hogy milyen cégnek, befektetőnek gyűjtik az arcokat, csak azt lehet tudni, hogy a kiválasztott személy fizimiskája jövőre több ezer robot vonásain fog megelevenedni. A homályos szöveg még azt sejteti, hogy a sanghaji, idősgondozásra szabott robotos projekt már öt éve elkezdődött.

Jelentkezni a [email protected] címen lehet.

Az ajánlatnak intenzív átverésszaga van

Nyilvánvalóan nagyon sok embernek van „kedves és barátságos” tekintete, de ugyan, miért fizetnének ezekért egy kisebb vagyont? A mai technológia adottságaival bármikor, bármilyen arcot generálhatnak szoftverrel, s nem kell fizetni érte.

Sokféle válasz juthat eszünkbe.

Például, hogy így lehet „jogszerűen” számtalan gyanútlan levelező képét begyűjteni, s ismeretlen rendeltetésű adatbázisokban felhasználni.

Nem ez az első eset, amikor vállalatok megtévesztő taktikákkal fotókat gyűjtenek valós emberekről, írja a New York Daily News.

Mint kiderült, s október elején a Google be is ismerte, hogy megbízásából alkalmazottak az utcán sétálva hajléktalanokat kértek, adják el a fotójukat egy-egy ötdolláros ajándékutalványért. Ráadásul a hír szerint a Google által megbízott Randstad ügynökség csakis színes bőrű célszemélyeket keresett.

Zavarosban halásznak a gyűjtögetők

A valódi – nem gép által generált – arcok beszerzésének egyik bevált módszere a szelfis játékok kipróbáltatása idegenekkel.

Csak matasson az illető egy darabig a telefonnal, s maga sem tudja, mikor hagyja jóvá az egyik kattintásnál-érintésnél, hogy rögzítsék a vonásait. Pláne, ha még ajándékot is kap, a hajléktalan soha nem fog panaszkodni az újságokban, sőt, leginkább azt sem tudja, valójában mi történik vele – magyarázta a Daily News riporterének a Randstad egyik volt alkalmazottja.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!