Békülés helyett romlás

2020.02.17. 09:32

Washington újabb csapást mér a Huaweire

Amerika azzal fenyeget, hogy megszakítja hírszerzési együttműködését azokkal az európai országokkal, amelyek szerepet adnak a Huawei kínai telekommunikációs óriáscégnek az 5G mobilhálózat kiépítésében.

People are seen in hammocks printed with a Huawei logo is seen at the PTAK Expo in Warsaw, Poland on May 12, 2019. Huawei is one of the companies suspected to be the cause of President Trump's recent declaration of a national emergency of threats of foreign surveillance through telecommunications networks technology. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)

Forrás: AFP / NurPhoto

Fotó: Jaap Arriens

Így tolmácsolta Donald Trump amerikai elnök szavait az Egyesült Államok berlini nagykövete, Richard Grenell a Twitter internetes közösségi üzenőfelületen helyi idő szerint vasárnap. Közölte:

Trump az elnöki magán-repülőgépről személyesen hívta fel, hogy egyértelművé tegye álláspontját,

amely szerint a kínai óriáscég kémkedésre használja fel a megszerzett adatokat, és „nem méltó a bizalomra”. Az elnök úgy ítéli meg, hogy a kínai céggel együttműködő országok veszélybe sodorják azt a képességet, amely lehetővé teszi, hogy hírszerzési értesüléseket és más információkat osszanak meg egymással a legmagasabb szinten.

TvBoy grafitti művész „Smart Love” nevű falfestménye egy milánói utcán. ‎Hszi Csin-ping egy iPhone-t tart, míg öleli a Huawei okostelefont fogó Donald Trumpot.
Fotó: AFP

Az Egyesült Államok régóta próbálja elérni az európai országoknál, hogy ne adjanak szerepet a Huaweinek az ötödik generációs (5G) mobilhálózatok kiépítésében.

A kínai hírszerzés trójai falova

Washington kulcsfontosságú európai szövetségesei, köztük Franciaország és az Egyesült Királyság mindazonáltal eddig azt mondták, nem kívánják megakadályozni a kínai konszern részvételét a hálózat kiépítésében, de korlátozásokat érvényesítenek azzal kapcsolatban.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szombaton, az 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián a Huaweit és más, államilag támogatott kínai technológiai cégeket „a kínai hírszerzés trójai falovainak” nevezett, hozzátéve, hogy

a Huawei által megszerzett információk a Kínai Kommunista Párthoz kerülnek.

Kínai hivatali partnere, Vang Ji ezzel szemben arra szólította fel az európai kormányokat, hogy az ügyben részrehajlás nélkül döntsenek, Washingtont pedig azzal vádolta, hogy lejáratókampányt folytat Kína ellen.

Az Egyesült Államok a Huaweit 2019-ben tiltólistára tette, azzal az indokkal, hogy megszegte az Irán elleni szankciókat.

Borítóképünkön emberek heverésznek a Huawei függőágyaiban egy lengyelországi kiállításon (Jaap Arriens / NurPhoto / AFP)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!