Hallgassa meg!

2020.05.08. 06:00

Valójában nem ember, hanem algoritmus alkotta ezeket a slágereket

Ha ez így folytatódik, idővel akár nem is lesz szükség zeneszerzőkre.

Forrás: Shutterstock

Különös vállalkozásba fogott a mesterséges intelligenciával foglalkozó OpenAI – a többek között Elon Musk által alapított cég eddig is rendhagyó fejlesztéseivel szerzett hírnevet magának.

Érdemes az alábbi lejátszóra kattintva meghallgatni Elvis Presley dalát.

Szépen szól, csak éppen nem Elvist halljuk, hanem az OpenAI által megalkotott Jukebox nevű neurális hálózatot, amely fülbemászó dalokat generál deep learning (mélytanulásos) neuronhálózatok alkalmazásával.

Különféle stílusban dolgozik az MI-mester a hip-hoptól a heavy metalig, Frank Sinatra-tól Katy Perry-n át Ella Fitzgeraldig.

Meghatározzák a műfajt, a művészt és a dalszövegeket, amiket a deep learning boncol és értelmez, írja a MIT Technology Review, és elemzése alapján a mesterséges intelligencia előállítja a dalt, ami megkapóan olyan, mintha igazi lenne.

Az OpenAI 1,2 millió dalt vizsgált át neurális hálózat segítségével, amely képes az úgynevezett függőségek – mondjuk egy ismétlődő dallam – nyomon követésére egy slágerszám három-négy perce alatt. További „műveibe” itt hallgathatunk be.

Szakértők szerint az eredmény technikailag ugyan lenyűgöző, bár még mindig nem éri el az igazit.

De miközben még messze vagyunk a mesterséges általános intelligencia létrehozásától – ami az OpenAI deklarált célja –, annyit látni kell, hogy a Jukebox ismét megmutatja, a neurális hálózatok milyen tökéletesen tudnak embereket utánozni, végképp elhomályosítva a határokat valódi és hamis között.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!